For mennesker med bevægelseshandicap kan brug af offentlige toiletter i Danmark ofte være en umulig opgave. De dårlige forhold med manglende plads og adgang kan endda resultere i social isolation, fordi mange derfor fravælge turen mellem eksempelvis Sjælland og Jylland for at besøge familie og venner.
Det vurderes, at op imod 270.000 danskere er ramt af så omfattende fysisk handicap, at de eksisterende handicaptoiletter ikke imødekommer deres behov.
Flere af de lande, vi normalt sammenligner os med, har længe været i gang med at udvikle særlige toiletter til netop den gruppe af mennesker. I blandt andet Storbritannien har man siden 2006 bygget mere end 1.700 særligt indrettede handicaptoiletter.
Men selvom vi har hængt efter, er vi nu også kommet i gang her i landet.
Kan erstatte handicaptoiletter, som vi kender dem
På Tangkrogen i Aarhus er netop indviet et særligt indrettet handicaptoilet, der giver mennesker med omfattende bevægelseshandicap et rum at gå på toilettet eller bliver skiftet i.
Toiletrummet Spaces er et nyt koncept udviklet i samarbejde mellem blandt andre Dansk Handicap Forbund, Aarhus Kommune og Pressalit og er indrettet med blandt andet lift, hæve-sænketoilet, justérbar håndvask og et stort leje at blive skiftet på:
– Det er en fantastisk nyhed for den gruppe af svært handicappede personer, som har brug for pleje og hjælp, herunder til bleskifte, og som hidtil ikke har haft et sted at tage hen. Spaces kan sikre mere værdighed for den gruppe og øge mobiliteten for dem. Jeg håber og tror, at Aarhus Kommune vil blive et eksempel på, at man godt kan inkludere alle borgere, siger direktør for Dansk Handicap Forbund, Jens Bouet, og fortsætter:
– Det er et eksempel til efterfølgelse for landets kommuner og Vejdirektoratet. Med ganske få tilpasninger kan rum som Spaces erstatte handicaptoiletter, som vi kender dem og blive rum, der ikke bare overholder gældende direktiver, men som også løser svært handicappedes helt basale behov.
Afgørende at udvikle faciliteter
Det nye toilet er i første omgang et pilotprojekt, som der efterfølgende skal evalueres på, fortæller Steen Stavnsbo, rådmand for Teknik og Miljø:
– Hvis erfaringerne fra pilotprojektet er gode, vil vi vurdere mulighederne for at udbrede det til andre steder i Aarhus. Vi har placeret toilettet, så det er let at komme til og fra og tæt på skov og vand. Det kan forhåbentlig også være medvirkende til, at flere af brugerne gør brug af omgivelserne, siger han og suppleres af sundhedsrådmand, Christian Budde, Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune, der har været involveret i udviklingen af toilettet:
– Vi står med en kæmpe udfordring, når det drejer sig om ensomhed. Derfor er det fuldstændigt afgørende, at vi skaber og udvikle faciliteter, som gør det muligt for alle – med eller uden et handicap – at færdes i byen og deltage i den sociale liv. Det gør vi blandt andet ved at sørge for, at der er adgang til et brugbart toilet, siger sundhedsrådmand Christian Budde.
Adgangen til det nye toilet er styret af en app, der sikrer, at det udelukkende er de relevante brugere og deres evt. hjælpere, der har adgang til faciliteterne.
Ønsker man at blive oprettet som bruger, kontakter man Danske Handicaporganisationer, som visiterer og godkender, at man er berettiget til at anvende toilettet. Det sker ved at sende en mail til Danske Handicaporganisationer med relevante oplysninger.