Kulturarven skal have bedre kår

Andre lande har nationale planer for at beskytte deres kulturarv, men ikke Danmark. Behovet er der bestemt, mener Beredskabet og ejerne af historiske huse og bevaringsværdige bygninger.
Først på året blev mere end 2100 kulturmiljøer i 52 kommuner kortlagt og vurderet af Arkitektskolen Aarhus, kommuner, museer og Realdania. Vestergade i Aarhus er et af de kulturmiljøer. Pressefoto.
Først på året blev mere end 2100 kulturmiljøer i 52 kommuner kortlagt og vurderet af Arkitektskolen Aarhus, kommuner, museer og Realdania. Vestergade i Aarhus er et af de kulturmiljøer. Pressefoto.

Det skorter stadig på brandsikkerheden, når det gælder fredede og bevaringsværdige huse, selvom der har været påmindelser og hændelser nok de senere år. For fem år siden brændte Svinkløv Badehotel ned til grunden, og siden har brænde også hærget eksempelvis Bjørnemose Gods, Dehns Palæ, Sparresholm Gods og Borgbjerg Mølle Kro.

Nu skal en kampagne sætte fokus på behovet for at øge sikkerheden og dermed sikre den danske kulturarv.

I dag er det ejeren selv, der skal sikre sit historiske hus, for der er hverken nogen national forebyggelsesstrategi eller nogle overordnede planer for at sikre historiske huse mod brand.

Værn mod uerstattelig skade

Sammen har foreningen Historiske Huse og Danske Beredskaber udarbejdet en forebyggelsesguide, hvor der er råd og vejledning til at sikre sit historiske hus mod både brand, storm og indtrængning af vand.

– Når det brænder i en bygning, har det store økonomiske og menneskelige konsekvenser. Når det så går ud over vores kulturarv, mister vi noget uerstatteligt. Vi ser derfor gerne, at der udarbejdes en plan for, hvordan vi sikrer vores kulturarv fremadrettet, og at reglerne for brandsikring, bliver justeret, så de følger med tiden, lyder det fra sekretariatschef hos Danske Beredskaber, Bjarne Nigaard.

Ejere af historiske huse har i dag mulighed for at tage fat i det lokale beredskab, så de kan få hjælp til at udarbejde en plan for, hvordan bygningerne og værdierne sikres, ligesom der nu er råd og vejledning at hente i forebyggelsesguiden.

– Vi ved godt, at det kan virke uoverskueligt som ejer at sætte sig ind i, hvordan man bedst sikrer sit historiske hus mod skader. Ud over vores forebyggelsesguide har vi derfor også lavet syv korte film, der blandt andet viser, hvordan man passer på sit hus året rundt, fortæller direktør for Historiske Huse, Birthe Luel.

I Danmark findes der over 360.000 fredede og bevaringsværdige bygninger.

Relateret indhold