Inden længe begynder opførelsen af Museum Lolland-Falsters nye, moderne og klimaneutrale museumsmagasin ved Sydmotorvejens afkørsel 48 i Maribo. I alt skal der opføres 1.500 kvm lagerhaller og 300 kvm administration.
I første omgang opføres små 1.000 kvm med en loftshøjde på otte meter. Dertil kommer en kontordel for museets arkæologer og samlingsfolk. Magasinet udstyres med kompaktreoler, så der i alt kan være 4.800 kubikmeter genstande fordelt i højden.
Se skitserne: Gillelejes nye museum er en hyldest til havet
Det nye klimastyrede lavenergimagasin, som efter planen står færdigt i slutningen af 2025, betyder, at museet kan opbevare sine genstande under langt bedre forhold end før.
Museets direktør Ulla Schaltz fortæller:
– Med et fuldt udbygget nyt magasin får Museum Lolland-Falster gode og sikre opbevaringsforhold i de næste 150 år, men i første omgang begynder vi med lidt mindre ambitioner, som rækker de næste mange år frem. Udviklingen på magasinområdet går nemlig stærkt, og derfor bygger vi ikke hele magasinet fra start, siger Ulla Schaltz.
Studiepladser til gæsteforskere
Ud over plads til museumsgenstande giver magasinet også museets samlingsfolk, frivillige og gravende arkæologer helt nye og moderne arbejdsfaciliteter. Det er desuden her, der indrettes studiepladser til gæsteforskere og borgere, som ønsker adgang til at studere specifikke genstande fra magasinet.
Bygningen er tegnet af ETN Arkitekter fra Nykøbing Falster, som også er projektets totalrådgiver. Artelia og Lise Ræder Knudsen, Konserveringscenter Vejle, er underleverandører og rådgiver.
Naturstyrelsen gransker Smålandsfarvandet – Danmarks måske næste nationalpark
Troels Jørgensen A/S fra Kettinge i Guldborgsund Kommune er hovedentreprenør på byggeriet. Det er en opgave, som firmaet ser frem til at løse, forklarer direktør Mia Jørgensen.
– Vi har arbejdet med både bevaringsværdige og fredede bygninger, og for tiden er vi i gang på Christianssæde og i Væggerløse sognehus. Det bliver derfor sjovt at arbejde med helt nye sider af kulturarven, og vi glæder os til at bygge et nyt og trygt hjem til museets genstande sammen med vores underleverandører.
En uholdbar situation
Lige nu befinder museets mere end 100.000 genstande sig forskellige steder under forhold, som ikke er optimale, og de nuværende magasinforhold er en uholdbar situation. Formand for Museum Lolland-Falsters bestyrelse, Michael Fagerlund, siger:
1.000 års historie: Grønt lys til nyt verdensarvscenter i Roskilde
– Vi har en forpligtelse til at passe godt på vores fælles kulturarv fra Lolland-Falster. Det kan vi nu gøre betryggende og med god samvittighed i vores nye magasin, som bygges efter tidens højeste standarder.
Det symbolske første spadestik til det 24. mio. kroners byggeri bliver taget af borgmester i Lolland Kommune, Holger Rasmussen, d. 8. januar.