Klar til start på Danmarks største fjernvarmeprojekt

Ca. 4.000 olie- og naturgaskunder i Herlev Kommune får nu mulighed for at blive koblet på fjernvarmen, når Danmarks største fjernvarmeprojekt skydes i gang.
Det er entreprenørselskabet M.J. Eriksson, der skal stå for at få 37 km fjernvarmerør ud til de nye fjernvarmekunder i Herlev Kommune. Foto: Vestforbrænding
Det er entreprenørselskabet M.J. Eriksson, der skal stå for at få 37 km fjernvarmerør ud til de nye fjernvarmekunder i Herlev Kommune. Foto: Vestforbrænding

Vestforbrænding lancerede i foråret 2022 Varmeplan 2030, som er det største og mest ambitiøse fjernvarmeprojekt i Danmark. Hele 450 km fjernvarmerør skal over de kommende år nedgraves i syv kommuner, og godt 39.000 nye husstande, skal have tilsluttet den mere klimavenlig fjernvarme.

Entreprenørselskaberne Per Aarsleff og M.J. Eriksson vandt i oktober sidste år det meget store anlægsprojekt til en værdi af 6,3 mia. kr., og d. 31. januar sætter sidstnævnte første etape af hele projektet i gang i Herlev, der skal ende ud med, at der de kommende år graves yderligere 37 km fjernvarmerør ned i kommunen.

I alt forventes entreprenørvirksomheden at skulle flytte 29.000 kubikmeter jord i forbindelse med nedgravningen af de mange km fjernvarmerør i Herlev. Dertil skal der etableres to nye varmevekslerstationer i kommunen, så 4.000 husstande kan vælge at blive tilsluttet til fjernvarmenettet. 2.800 nye husstande forventes at tage imod tilbuddet.

Læs også: Forsyningssektoren går sammen om fælles LCA-værktøj

Ifølge borgmester Thomas Gyldal Petersen var det de skyhøje naturgaspriser, der i 2022 pressede husholdningernes økonomi til det yderste, der satte skub i planlægningen af udrulningen af fjernvarme i kommunen.

– Udover at sikre borgerne en billigere varmeforsyning, er fjernvarmeudrulningen også en afgørende faktor i realiseringen af vores klimahandleplan. Med kollektive varmeløsninger, som fjernvarme, kan man udnytte energien langt mere effektivt end ved individuelle varmeløsninger. Vestforbrændings arbejde med at udrulle fjernvarme til op mod 39.000 husstande, er derfor et væsentligt bidrag til den grønne omstilling i de enkelte kommuner og i Danmark.

Intens planlægning

Steen Neuchs Vedel er direktør på Vestforbrænding, som skal producere og levere fjernvarmen til både nye og eksisterende kunder. Han lægger ikke skjul på sin begejstring over, at Vestforbrænding, kommuner og entreprenør er kommet hertil, at man nu kan gå i jorden.

Læs også: Hillerød siger ok til 23 km fjernvarmeledninger

– Forud for dette øjeblik har alle parter arbejdet intenst på planlægning, beregninger og afdækning af muligheder for anvendelse af supplerende varmekilder og ny fjernvarmeteknologi.

Relateret indhold