Casa på Sundmolen
- De 3 byggerier:
- – Sundmolehusene, tegnet af Arkitema.
- – CPH Porthouse, tegnet af C.F. Møller.
- – Copenhagen Square, tegnet af C. F. Møller.
- Casa er sammen med CapMan (20/80) også bygherre på de tre projekter.
NORDHAVN, KØBENHAVN: Et par lastbiler med byggematerialer er ved at bakke til, en lift hejser et færdigt vinduesmodul op til fjerde sals højde og en piloteringsmaskine er i færd med at stampe pæle dybt ned i jorden.
Der er travlt på Nordhavnen denne solrige formiddag i april, hvor Dagens Byggeri er på besøg hos Casa, som er i gang med opførelsen af i alt 250 attraktive boliger fordelt på tre byggefelter – eller rettere to, for det første byggefelt, Sundmolehusene med 11 rækkehuse og 72 lejligheder, blev afleveret før årsskiftet, og her er flere af de nye beboere allerede flyttet ind.
Her i København har man taget godt imod vores jyske facon, hvor vi ikke altid behøver at have en masse skriftlige aftaler og jura på plads for nogle småting.
Projektchef Morten Langhoff Jensen Casa A/S
Disse beboere må dog leve med byggestøj lidt endnu, da de to nabofelter ikke er færdige før i 2019.
637 piloteringspæle
Øst for Sundmolehusene er Casa i gang med opførelsen af CPH Porthouse, et karrebyggeri med 86 lejligheder i op til seks etagers højde, mens man mod vest for nylig har påbegyndt piloteringen til det nyeste byggeri, der får navnet Copenhagen Square. Arbejdet med at få de i alt 637 pæle stampet i jorden er i fuld gang.
– Selvom der sker meget rundt om ørerne på os, er der system i tingene. Men pladsen er trang, så det er lidt at et logistisk puslespil at få det hele til at gå op. Ofte har man et meget lille tidsvindue til at få materialer læsset af, og så er det naturligvis et problem, hvis det øser ned eller transporten sidder fast i trafikken på Køge Bugt motorvejen. Oven i det skal man samtidig planlægge langt frem, for der er for eksempel lige nu 35 ugers ventetid på mursten, og også betonelementerne skal bestilles i meget god tid, fortæller projektchef Morten Langhoff Jensen, Casa, der har ansvaret for færdiggørelsen af CPH Porthouse.
Mere præfabrikation
Han tilføjer, at By & Havn – som står bag den overordnede planlægning af Nordhavnudbygningen – fra begyndelsen har afstukket helt faste rammer for, hvordan de forskellige bygherrer, entreprenører og underleverandører skal komme rundt, for at der kan være plads til alle parter.
– På grund af den logistiske udfordring herude er vi begyndt at arbejde meget mere med præfabrikation. En del af vores elementer kommer delvist færdige. Det gælder blandt andet præfabrikerede taghuse og store vindueskassetter. Det betyder, at vi sparer tid og kræfter her på pladsen, og så går det hele alligevel op i en højere enhed, siger projektchefen til Dagens Byggeri.
Eget kontor på Sundmolen
Om cirka et år kan de kommende beboere flytte ind i de 86 CPH Porthouse-lejligheder og sidst i 2019 kan også beboerne til de 80 lejligheder i Copenhagen Square tage deres nye boliger i brug.
I det hele taget er jyske Casa stærk repræsenteret på Nordhavn, hvor man allerede for fire-fem år siden i det nærliggende Århusgadekvarter stod bag opførelsen af projektet Kronløbshuset. I marts 2015 åbnede Casa så en egentlig Sjællandsafdeling med kontor på netop Sundmolen. Det blev med tiden dog for småt, så kontoret flyttede til større lokaler i Søborg sidste efterår. Virksomheden valgte dog at beholde lokalerne på Sundmolen, der siden har fungeret som byggeledelseskontor og projekt-showroom.
Casa er sammen med CapMan ligeledes bygherre på de tre projekter med en 20/80 fordeling af ejerskabet. I det samarbejde varetager Casa både udvikling, opførelse og salg af boligerne til slutbrugerne og tilbyder således CapMan som investor en totalløsning.
Jyder med til hovedstaden
Mere end en tredjedel af Casas 150 ansatte har i dag base på Sjælland, og næsten halvdelen af byggeaktiviteterne foregår i Storkøbenhavn. Hovedparten af de ansatte er projektledere og projektchefer, så resten af arbejdet udføres af underentreprenører, der hyres ind fra opgave til opgave. Det gælder også ved byggevirksomhedens øvrige projekter i København, som blandt andet tæller flere projekter ved Amager Strandvej, Teglholmen, Ørestad og på Frederiksberg.
– Sådan har vi altid gjort, siden vi begyndte at arbejde i København for syv-otte år siden. I begyndelsen havde vi næsten 100 procent jyske underentreprenører med, men i dag er det tal nok nede på 75 procent og fortsat faldende i takt med, at vi får flere og flere lokale faste samarbejdspartnere her i København, siger Morten Langhoff Jensen, der har været ansat hos Casa gennem de seneste ti år.
– Vi er jyder, og det lægger vi ikke skjul på. Her i København har man taget godt imod vores jyske facon, hvor vi ikke altid behøver at have en masse skriftlige aftaler og jura på plads for nogle småting. Nogle gange er et ord godt nok til at komme i gang, og så tager vi det formelle lidt senere. Det har fungeret fint hidtil, fastslår han.