Om Valdemars Have
- Bygherre: Valdemars Have A/S
- Udvikler: Casa A/S
- Arkitekt: Schmidt Hammer Lassen Architects
- Ingeniør: Arne Elkjær A/S
- Totalentreprenør: Casa A/S
- Byggeperiode: 2017-2019
- Størrelse: 12.200 kvm. + 3.400 kvm. kælder
- Antal boliger: 124 lejligheder fordelt på 7 opgange
- Samlet antal hejs med byggekran: 4.686
- Antal vinduer: 709
- Altan elementer: 137
- Facade elementer: 490
- Dækelementer: 1.960
AARHUS: Som regel begynder en entreprenør et nyt boligprojekt med at grave ud til kælderen. Men sådan gør man ikke på byggepladsen ved Valdemars Have – et boligbyggeri i Aarhus City, som er udviklet og opføres af Casa, der ligeledes er bygherre på projektet med samlet 124 lejligheder.
Den største tilbageværende opgave er det grønne område, som etableres oven på p-kælderene mellem de to karreer.
Om 14 dage starter vi op på at lave gårdrummet oven på kældrene, hvor vi skal blæse 2.000 kubikmeter leca ind over de tre dæk for at lave terrænopbygningen.
Proceschef Kasper Basballe Mortensen CasaKasper B. Mortensen fortæller om byggeriet af Valdemars Have.– De 3.400 kvadratmeter p-kælder etableres i tre dæk, og det har på grund af niveauforskellen været en spændende udfordring. På en distance på cirka 60 meter falder niveauet nemlig hele 11 meter. Vi laver p-kældrene sidst, da vi har haft brug for pladsen til byggekranen. Det har været eneste mulige placering til den, fortæller proceschef Kasper Basballe Mortensen, Casa, der sammen med projektchef Christian Falstrup, proceschef Kasper Lægdsmand Lauritsen og projektleder Rasmus Knudsen har varetaget byggeledelsen af Valdemars Have.
5.000 hejs med byggekranen
Byggekranen har fra den faste placering haft næsten 5.000 hejs, og først da disse var færdige, gik man i gang med at lave p-kældre, der samtidig skal fungere som fundament for selve haven.
– Om 14 dage starter vi op på at lave gårdrummet oven på kældrene, hvor vi skal blæse 2.000 kubikmeter leca ind over de tre dæk for at lave terrænopbygningen. De tre betondæk kan ikke holde til al den jord, der ellers skulle være brugt. Derfor bruger vi leca under det øverste jordlag, forklarer Kasper Basballe Mortensen.
Det grønne område mellem bygningerne skal dels fungerer som grønt og rekreativt område for bebyggelsens beboere, men samtidig bliver det en gennemgangssti for aarhusianerne, da en ny slynget sti sikrer offentlig gennemgang af området.
Inspiration fra universitetet
Helt tilbage i august var der rejsegilde på det 12.200 kvadratmeter store byggeri med syv bygningskroppe, som er opført i to længer, så selve boligdelen er på nuværende tidspunkt meget langt fremme i byggeprocessen.
– Vi har en hel del finish og aptering i gang i øjeblikket, vi er vel cirka 40 personer på opgaven lige nu – men vi var omkring 60, da vi var flest, siger byggelederen.
Valdemars Have er tegnet af Schmidt Hammer Lassen Architects, og kender man lidt til byggestilen på byens universitet, er det ret tydeligt at se, at arkitektens altanløsninger er inspireret af universitets altaner.
Projekt med få gentagelser
– Byggeriet er opført af sandwichelementer med indstøbte sten i forskellige facademønstre. I det hele taget er det et byggeri, hvor der ikke har været så meget gentagelseseffekt, fortæller projektchef Christian Falstrup og tilføjer:
– De 124 lejligheder findes i rigtig mange forskellige udformninger, og størrelsen varierer også meget fra ca. 60 til 160 kvadratmeter, siger han.
På toppen af bygningskroppene etableres grønne sedumtage.
En af de syv opgange er solgt til en investor, der vil leje de cirka 20 boliger ud. Resten af lejlighederne sælges som traditionelle ejerlejligheder, og ifølge Casa er omkring halvdelen solgt på nuværende tidspunkt. De nye ejere forventes at kunne flytte ind til november.