Hyldes med 2 priser: Københavnerne er vilde med ny metrolinje

Ved et præmieringsarrangement i festsalen på Københavns Rådhus har Metrolinjen M4 modtaget både fagjuryens og publikums pris.
Kunster Henrik Plenge Jakobsens astronomiske ur på metrostationen København Syd. Med sit præcise billede af en række himmellegemers aktuelle position, rækker uret ud over den daglige rutine og giver passagerne en hilsen fra verdensrummet over stationen, som bliver et af hovedstadens største trafikknudepunkter. Foto: Rasmus Hjortshøj, Metroselskabet.

Stemmerne er talt op, og resultatet betyder, at Metroselskabet i år modtager Publikumsprisen og Københavns Kommunes bygningspræmiering 2025 for den nye metroforlængelse til Sydhavn og Valby.

– Vi er både glade og stolte over at modtage både Publikumsprisen og Københavns Kommunes Bygningspræmiering for M4 til Sydhavn og Valby. Det er en flot anerkendelse af det store arbejde, vi i fællesskab har lagt i projektet gennem mere end seks år, siger direktør Mikkel Kjær Jensen, i Metroselskabet, og fremhæver, at antallet af passagerer allerede er dobbelt så højt som forventet:

– De mange passagerer viser også, at metroforlængelsen ikke blot er et arkitektonisk og teknisk løft, men også en løsning, der fungerer i københavnernes hverdag.

Læs også

Metrolinje M4 holdt prisen og tidsplanen. Men hvordan kunne det lade sig gøre?

– Vi er især glade for, at præmieringen anerkender det unikke samspil, vi har skabt mellem arkitektur, teknik og kunst. Det er første gang, vi har integreret kunsten fra starten af processen, og resultatet er nogle helt særlige stationer, som både beriger byen og passagerernes rejseoplevelse, tilføjer han.

Stedets karakter og folkelig hyldest

Siden 1903 har Københavns Kommune præmieret nybyggerier, bymiljøer og anlæg.

Bygningspræmieringen lægger vægt på, at byggeriet tager udgangspunkt i stedets særlige karakter og bidrager til oplevelsen af København som en by med kvalitet i bymiljøet.

Præmieringen er en officiel anerkendelse af det omfattende arbejde, der gennem mere end seks år er udført i tæt samarbejde med arkitekter, entreprenører, rådgivere og kunstnere – fra første idé til færdig metro.

M4 Sydhavn kobler med sine fem nye stationer to ny bydele på det samlede metronet – Sydhavn og Valby. Linjen forbinder nye boligområder med det historiske Sydhavn og Indre By samt giver gode skiftemuligheder til den øvrige kollektive transport på København Syd. Illustration: Metroselskabet.

Publikumsprisen er en særlig folkelig hyldest til Metroens samspil mellem arkitektur og kunst – både under og over jorden.

Prisen, der blev uddelt første gang i 2018, bestemmes udelukkende af de stemmer, der har været afgivet på Københavns Kommunes hjemmeside. I år slog stemmeantallet ny rekord med 4.026.

Læs også

Udpeger 3 teams til kamp om mere metro i Nordhavnen

– Med bygningspræmieringen er ønsket at hylde de nybyggerier og renoveringsprojekter, der bidrager mest til København – både gennem æstetik og funktionalitet. Den nyeste gren af metronettet lykkes i den grad med begge dele, siger kultur- og fritidsborgmester Mia Nyegaard (RV).

– Jeg er selv stor fan af metroen, der binder byen sammen og gør det nemmere at komme rundt. Personligt har jeg også længe ment, at man skal bruge metroen og metrostationerne til meget mere – til kunst, kultur og måske endda fester eller koncerter. Derfor er jeg begejstret for at de fem nye stationer på M4 Syd giver plads til kunsten og er med til at give de mange passagerer en kulturoplevelse på farten. Af den grund glæder det mig virkeligt, at M4 Syd vinder publikumsprisen.

Adskiller sig fra andre stationer

Forlængelsen af M4-linjen med fem nye metrostationer, der kobler Sydhavn og Valby på metronettet, åbnede i juni sidste år.

De fem nye metrostationer adskiller sig fra resten af byens stationer ved at være udsmykket med kunstværker fra udvalgte samtidskunstnere. Derudover er stationsforpladserne tilpasset eksisterende og nye byrum bl.a. gennem grønne elementer og individuel byrumsarkitektur.

Læs også

Nødvendigt: Sikrer metroens højteknologiske anlæg med stormflodsport

Det er Metroselskabet, der er bygherrer på metrolinjen. Kunstværkerne på de fem stationer er udvalgt i samarbejde og med støtte fra Det Obelske Familiefond, Villum Fonden og Statens Kunstfond.

Spidsen af Nordø (Redmolen), AKB Bellahøj, Carlsberg Akademi, Dansehallerne, Thoravej 29, Grønningen/Bispeparken og Carlsberg Byen var også nomineret til publikumsprisen.

Tidligere vindere af publikumsprisen

• 2024: Karens Minde Aksen
• 2023: Bispebjergs Helende Haver
• 2022: Ny Østergade 30
• 2021: Nørrebro Bibliotek
• 2020: Hotel Ottelia
• 2019: Amaryllis Hus
• 2018: Axel Towers

Relateret indhold