Hvad taler du med dine konkurrenter om?

Risikoen for at overtræde konkurrenceloven kan være stor, når konkurrenter mødes.
Det er ikke ligegyldigt, hvad man taler med sine konkurrenter om i brancheforeninger, advarer vicedirektør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen. Foto: colourbox.
Det er ikke ligegyldigt, hvad man taler med sine konkurrenter om i brancheforeninger, advarer vicedirektør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen. Foto: colourbox.

Hvad må man tale med sine konkurrenter om, når man mødes i brancheforeningen? “Er priserne ikke lidt lave for tiden? Vi tænker på at hæve vores priser med 15 procent. Hvordan ser det ud for jer andre?”

Uskyldig snak kan hurtigt blive et reelt brud på konkurrenceloven, advarer Bitten Thorgaard Sørensen, vicedirektør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

– Ulovlig informationsudveksling og aftaler mellem konkurrenter kan opstå i en pause under et kursus, hvor virksomhederne i branchen alligevel er samlet. Aftalerne kan laves i en brancheforening eller blot komme i stand over en kort telefonsamtale, som i udgangspunktet handlede om noget helt andet. Det kan også være brancheforeningen selv, der går for langt, når den udsender information til medlemmerne, påpeger hun.

Risikerer bøder og fængselsstraf

I Danmark har virksomheder på godt og ondt en lang tradition for at tale sammen – blandt andet i brancheforeninger. I flere brancher høres udtrykket “konkollega”, som tilkendegiver, at man er både kollega og konkurrenter.

– Brancheforeninger spiller en vigtig rolle i samfundet. God information fra brancheforeningerne er med til at gøre virksomhederne mere konkurrencedygtige og drive dansk erhvervsliv frem til gavn for hele samfundet. Men brancheforeningerne og virksomhederne skal huske konkurrenceloven. Ellers risikerer man at spænde ben for sig selv, siger Bitten Thorgaard Sørensen og fortsætter:

– Udveksling af information og aftaler, der svækker konkurrencen mellem medlemmerne, er ulovlige og kan have store konsekvenser for både foreningen og medlemsvirksomhederne, der risikerer bøder eller i grove tilfælde fængselsstraf. Oveni kommer typisk ressourcekrævende undersøgelser, negativ presseomtale og risiko for erstatningssøgsmål.

Må ikke koordinere

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har netop udgivet en ny vejledning, der giver overblik over, hvad virksomheder og brancheforeninger skal være opmærksomme på, når de kommunikerer i foreningens regi.

Anbefalinger, vejledninger, prognoser og statistikker, som foreningerne sender til deres medlemmer, skal de være særlige opmærksomme på. Og hvis virksomhederne kan bruge informationerne til at konkurrere mindre med hinanden, så skal alarmklokkerne ringe højt – både i foreningen og hos den enkelte virksomhed.

– Som virksomhed er der meget, du normalt trygt kan snakke med dine konkurrenter om. Verdenssituationen og vejret. Ny lovgivning og ny faglig viden for blot at nævne nogle eksempler. Men man skal holde sig langt væk fra at tale med sine konkurrenter om centrale konkurrenceparametre som priser, salg, omkostninger og kunder. Det kan være fristende, men det er forbudt, og det kan blive straffet ganske hårdt, understreger Bitten Thorgaard Sørensen.

Konkurrencemyndighederne og domstolene har med flere afgørelser sat en tyk streg under, at brancheforeningerne ikke må koordinere, hvordan medlemsvirksomhederne skal konkurrere mod hinanden.

Der eksisterer flere sager fra oktober og tidligere, hvor myndighederne har konstateret overtrædelser af konkurrenceloven. Det har givet bøder på omkring en halv million kroner til involverede brancheforeninger plus personlige bøder til centralt involverede personer.

– Hvis virksomheder koordinerer deres adfærd, så konkurrencen bliver mindre, er det til stor skade. Det er dyrt for den enkelte forbruger, der risikerer at betale overpriser, og det er dyrt for samfundet, fordi væksten i økonomien bliver mindre. I Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen gør vi alt, hvad vi kan, for at afsløre ulovlig informationsudveksling og aftaler. Og vi vil gerne have tip. Så hold hovedet koldt, når du mødes med dine konkurrenter – også i regi af din brancheforening. Og sig skriftligt fra, hvis du er vidne til ulovlige aftaler.

Relateret indhold