Hospitalsbyggeri skærer op til to år af tidsplanen

Akuthuset i Nyt Hospital og Ny Psykiatri Bispebjerg kan bygges op til to år hurtigere end oprindeligt planlagt.
En omprioritering betyder, at den nordlige del af Akuthuset (midt i billedet) kan opføres hurtigere. Op mod to år kan skæres af den oprindelige tidsplan. Illustration: Friis & Moltke.
En omprioritering betyder, at den nordlige del af Akuthuset (midt i billedet) kan opføres hurtigere. Op mod to år kan skæres af den oprindelige tidsplan. Illustration: Friis & Moltke.

Nyt Hospital og Ny Psykiatri Bispebjerg

  • Den ændrede byggetakt koster 64 millioner kroner i genhusningsudgifter, men der er cirka 300 millioner kroner at spare ved at lukke Frederiksberg Hospital to år tidligere og samle funktionerne på Bispebjerg Hospital.
  • Akuthuset er en del af Nyt Hospital og Ny Psykiatri Bispebjerg, der opføres på Bispebjerg Hospitals område frem til 2024.
  • Totalrådgivere på projektet er KHR Architecture, ARUP og EYP Architecture & Engineering.

Der kan skæres i byggetiden på Nyt Hospital og Ny Psykiatri Bispebjerg i København.

I stedet for at have et færdigt Akuthus i 2024, bliver det nu klar til patienter ved årsskiftet 2022/2023.

– Vi har haft et forbilledligt samarbejde med både klinikerne og vores totalrådgiver. Alle parter har spillet ind og bragt ofre, fortæller projektansvarlig og vicedirektør, Claes Brylle Hallqvist, fra Bispebjerg og Frederiksberg Hospital.

Store gevinster ved at bygge hurtigere

Den gordiske knude i byggeprojektet er nordenden af den eksisterende bygning syv, der ligger midt på hospitalsområdet. Den rummer blandt andet røntgenafdeling og operationsgang.

Oprindeligt var det planen at bygge Akuthuset, mens man stoppede halvvejs for at flytte funktionerne i bygning syv, rive bygning syv ned og bygge færdig. Det indebar cirka halvandet års byggepause midt i det hele.

– Men hvad nu, hvis vi kunne rive nordenden af bygning syv ned og bygge hele Akuthuset ud i ét? spurgte vi en dag os selv, og siden har vi ikke sluppet tanken. Gevinsterne ved at blive hurtigere færdige er store. Både økonomisk, fordi vi ikke skal have både Frederiksberg- og Bispebjerg-matriklerne i drift i så lang tid, og kvalitetsmæssigt, fordi vi hurtigere får et helt nyt hospital, forklarer Claes Brylle Hallqvist.

Nordblok bygges i lynspor

Løsningen er, at man bygger nordblokken af Akuthuset i en form for “lynspor” fra sommeren 2018 til 2020. Det betyder, at røntgen og operationsgang kommer til at ligge lidt væk fra resten af hospitalet, men forbundet via tunnel som en slags “anneks”. Desuden etableres en røntgen-satellit ved Akutmodtagelsen.

Der lægges ikke skjul på, at det bliver en ret udfordrende tid.

– Det bliver en hel del besværligere for os, men det bliver bedre, at det nye hospital bygges færdigt før planlagt. For vores afdeling, som lige nu ligger spredt flere steder på hospitalet, er det en stor fordel, at vi i det nye hospital får samlet funktionerne, siger ledende overlæge Lars Tue Sørensen fra Abdominalcenteret, Kirugisk Afdeling, som skal bo i nordblokken.

Det er heller ikke uden omkostninger at bygge hurtigere. Der skal bruges cirka 64 millioner kroner på genhusning i form af midlertidige røntgen-funktioner, kontorer og indgang i nordblokken. Til gengæld er der et trecifret millionbeløb at hente ved, at byggeriet er færdigt cirka to år hurtigere.

Relateret indhold