Grønt og godt: Klimatilpasser Urbanplanen for 350 mio. kr.

Regnvand skal fremover bruges aktivt på et areal svarende til 38 fodboldbaner ved Urbanplanen. I et stort klimatilpasningsprojekt skal regnvandet give liv til nye byrum, regnbede og insekter.
Regnvandet der i fremtiden falder over Urbanplanen skal ledes ud i regnbede og Remiseparken. Også parkeringspladserne skal fremover tage fra. Visualisering: Thing Brandt Landskab
Regnvandet der i fremtiden falder over Urbanplanen skal ledes ud i regnbede og Remiseparken. Også parkeringspladserne skal fremover tage fra. Visualisering: Thing Brandt Landskab

Kloakseparering og LAR, Remisevænget og Hørgården

  • Adresse: Peder Lykkes Vej 75, 2300 København S
  • Forventet opstart: Januar 2024
  • Forventes færdig: Primo 2028
  • Bygherre: Boligforeningen 3B
  • Byggeforretningsfører: KAB
  • Totalrådgiver og ingeniør: AI Arkitekter & Ingeniører
  • Landskabsarkitekter: Thing Brandt Landskab
  • Hovedentreprenør: Malmos Landskaber
  • Anslået budget: 350 mio. kr.
  • Omfang: Projektet omfatter kloakseparering så regnvand adskilles fra ejendommenes husspildevand inde på grunden og herefter ledes via LAR-løsninger og separate rør til et eller flere stik. Projektet indebærer også kloakudskiftning, kloakrenovering samt landskabsarbejde og el-arbejde på og omkring ejendommen Remisevænget Nord. Arbejdet forventes udført i etaper, hvor Hørgården udføres efter Remisevænget. Fokus på biodiversitetsfremmende anlæg og bæredygtige løsninger.
  • Kilde: SMART/Byggefakta

I fremtiden skal det regnvand, der falder over Boligforeningen 3B’s bebyggelser Remisevængerne Nord, Øst og Vest og Hørgården 1 og 2 på Amager føres ud i regnbede i nydesignede udearealer. Bliver der noget vand tilovers bliver det ført videre til den nyligt revitaliserede Remiseparken, der i 2021 vandt Dansk Landskabspris.

Vandets nye vej kan lade sig gøre, når boligforeningens store og ca. 350 mio. kr. dyre klimatilpasningsprojekt er tilendebragt i 2028. I alt skal regnvand fra et 270.000 kvadratmeter håndteres. Arealet svarer til 38 fodboldbaner.

Totalrådgiver på projektet er AI Arkitekter & Ingeniører. Herfra siger partner og markedschef Ramzi Elenvik Mansour:

– Arealets størrelse kombineret med områdets store variation i bebyggelse, belægning og beplantning har gjort det til en enormt spændende opgave. Som totalrådgiver har vores mål været at kombinere robuste løsninger under jorden med rekreative løsninger over jorden til glæde for områdets beboere.

Regnvandet fra boligafdelingerne bliver blandt andet via synlige grøfter ført til regnbede i nydesignede udearealer. Det overskydende vand føres videre til den nyligt revitaliserede Remiseparken, der blandt andet er anlagt som et bassin for regnvand ved skybrud. Designet står landskabsarkitekterne fra Thing Brandt Landskab for.

Det overskydende vand fra det kommende klimatilpasningsprojekt skal i fremtiden føres videre til den nyligt revitaliserede Remiseparken, der ligger mellem Urbanplanens højhuse på Amager. Remiseparken vandt Dansk Landskabspris 2021. Arkivfoto: Coast
Det overskydende vand fra det kommende klimatilpasningsprojekt skal i fremtiden føres videre til den nyligt revitaliserede Remiseparken, der ligger mellem Urbanplanens højhuse på Amager. Remiseparken vandt Dansk Landskabspris 2021. Arkivfoto: Coast

– Vi har set det som vores fornemmeste opgave at kombinere æstetik og arkitektur med teknik og funktionalitet. Håndteringen af regnvandet bidrager nu både til at skabe tryghed og ejerskab i de nye rekreative rammer om fællesskab. Ved at inddrage driften fra første færd har det været muligt at omlægge klippede græsplæner til naturbaserede græsarealer og regnbede. I regnbedene plantes stauder og buske, som skaber både føde og levebetingelser for insekter og dyr, og derved er det muligt at øge biodiversiteten, siger landskabsarkitekt og associeret partner Signe Westergaard.

Skal være med til at løfte klimaudfordringerne

Klimatilpasningens første etape er boligafdelingen Remisevænget Nord. Her fører projektet til to nye byrum og en ændring af parkeringspladserne – begge dele skal aftage regnvand og øge biodiversiteten via regnbede med bl.a. stauder, buske og træer.

Læs også: Målet nærmer sig for over 500 børn og unge i Urbanplanen

– At være med til at løfte nogle af samfundets klimaudfordringer via store projekter som i Remisevængerne og Hørgården 1 og 2 er en mission, vi føler os forpligtet til at være en del af, lyder det fra Kim Thinggaard, adm. dir. i Malmos Landskaber, der vandt hovedentreprisekontrakten og står i spidsen for at gennemføre projektet.

Vil bruge vandet aktiv

Entreprenørselskabet rykker i dag ind i området med maskiner og mandskab for at gøre de øgede vandmængder, der kommer fra oven, til mere end en belastning, fortæller Iris Gausbo, formand for 3B:

– Vand er kilden til alt liv, og det vil i den grad komme til udtryk med det her projekt. Vi vil bruge vandet aktivt i nogle gårdrum, hvor det kommer til at give liv til planter, insekter og dyr. Vi håber også, at de nydesignede gårdrum og udearealer helt naturligt bliver indbydende rammer, hvor beboerne har lyst til at opholde sig.

Relateret indhold