Gro: Utraditionel skole bliver kraftcenter i ny bydel

3.500 borgere, ny skole, grønne områder, byliv og stærke fællesskaber. Udviklingen af et stort byudviklingsprojekt syd for Støvring står nu klar i startblokken. Første trin er skolen Gro.
De fem kommende kvarterer i den nye bydel Støvring Højdal får hvert deres særpræg. I bykvarteret Mastrup Ådalskvarteret etableres den utraditionelle skole Gro, der skal skabe fællesskaber på tværs af alder, interesser og hverdagsliv. Illustration fra Strukturplan: Rebild Kommune

Den overordnede udviklingsplan for de fem unikke bykvarterer i det store byudviklingsprojekt Støvring Højdal, der ligger syd for Støvring i Rebild Kommune, er nu på plads.

Strukturplanen for området har været i offentlig høring og er nu vedtaget af et enigt byråd. Støvring Højdal får plads til op mod 3.500 borgere, en ny og helt særlig skole samt grønne områder.

Læs også

Slip kreativiteten fri: Vejle klar til 28 tiny houses

Planen er, at bykvartererne får hvert deres særegne og stærke identitet. De fem bykvarterer, der opdeles naturligt af landskabet, får navnene:

  • Mastrup Ådalskvarteret
  • Pedersminde
  • Borup Bakke
  • Plovhøj
  • Lushøj

Ud over de fem boligkvarterer er der også planlagt et erhvervsområde i den nye bydel.

Udvikles over mange år

Bydelen skal udvikles over mange år i tæt samspil med både natur, eksisterende boligområder og det nuværende Støvring. Formand for Teknik- og Miljøudvalget, Pia Elberg, siger:

Læs også

Hensyn til naturen giver landets første DGNB Guld til byområde

– Vi har stort fokus på at bevare og fremhæve de naturlige kvaliteter i området. Flere steder bliver det, vi kalder ’grønne kiler’, trukket ind mellem boligområderne, og der bliver etableret rekreative zoner, som skal komme både beboere og besøgende til gavn.

Bliver en længere proces

Et centralt omdrejningspunkt i den nye bydel bliver Gro – et nyt, moderne lærings- og samlingssted, der bliver meget mere end en traditionel skole.

Gro er tænkt som et åbent og levende kraftcenter for hele området med fokus på liv, leg og læring. Her skal både være skole, værksteder, mad- og naturrum, iværksættermiljøer og fritidsaktiviteter. Gro skal være åbent hele dagen og hele året.

Det er i dette smukke landskab, at den nye Støvring-bydel Støvring Højdal skal etableres. En del af områderne i strukturplanen ejes endnu ikke af Rebild Kommune. Foto fra Strukturplan: Rebild Kommune

Etablering af en hel ny bydel er en længere planlægningsproces, og i det arbejde er strukturplanen det første, overordnede skridt, forklarer borgmester Jesper Greth:

– Med strukturplanen har vi trukket de overordnede streger – hvor skal der være boliger? Hvor skal Gro ligge? Hvordan hænger den nye bydel sammen med det eksisterende Støvring? Med det på plads kan vi gå videre med de næste trin i planlægningen, nemlig det der hedder kvartersplaner og til sidst lokalplaner. Det er i lokalplanerne, vi fastlægger de konkrete matrikler, stier, veje og byggerier, så på den måde bliver vi hele tiden mere og mere konkrete i planlægningen. I byrådet ved vi godt, at det er en ganske langvarig proces, der er lagt op til, men i så stort et projekt der får betydning for så mange, er det vigtigere at gøre arbejdet grundigt, end at forhaste tingene.

Læs også

”Byer er nøglen til at løse klimakrisen”: AI viser, hvad vores bygninger er lavet af

Med vedtagelsen af strukturplanen kan arbejdet med Gro for alvor gå videre.

Kvartersplanen for det område, hvor Gro skal ligge – Mastrup Ådalskvarteret – forventes færdig i sensommeren 2025. Herefter kan lokalplanen for området udarbejdes.

Relateret indhold