De seneste år har været turbulente for byggebranchen, hvor byggeaktiviteten sidste år faldt med hele 11,7 %.
Kombineret med finansieringsudfordringer og ustabile priser blev 2023 rekordår for konkurser i bygge- og anlægssektoren – og alligevel faldt aktiviteten yderligere med næsten 3,9 % i 2024.
Denne nedgang er resultatet af et historisk lavt antal igangsætninger i 2023, særligt inden for boligbyggeriet, men ifølge den seneste byggeprognose fra Prognosecenteret ser udviklingen nu ud til at vende – endda med et markant skifte i andet halvår af 2024:
– Vi kan se, at en stor bygningspulje har hobet sig op, og nu hvor der bl.a. bliver skruet ned for finansieringsomkostninger gennem rentesænkningerne vil vi se en ketchupeffekt, hvor igangsætningerne skvulper ud på markedet,” siger cheføkonom Martin Kyed, Prognosecenteret.
Nye tal: Produktiviteten i byggeriet bevæger sig i sneglefart
Han uddyber, at det er de mange igangsatte byggeprojekter, der for alvor vil sætte gang i aktiviteten i 2025, hvor produktionsværdien forventes at stige med hele 4,7 %. Et løft, der vil fortsætte i 2026, omend i et mere moderat tempo, lyder det.
Fokus på mindre løntungt nybyggeri
Den positive udvikling kommer dog ikke uden konsekvenser.
For selvom nybyggeri af både boliger og erhvervsbygninger vil opleve en betydelig vækst, vil renovering af boliger træde i baggrunden.
Og ifølge Martin Kyed skyldes udviklingen en simpel årsag: Mangel på arbejdskraft.
– Når lønningerne i øjeblikket stiger hurtigere end materialeomkostningerne, bliver fokus fra det løntunge renoveringsarbejde drejet tilbage mod det mindre løntunge nybyggeri, forklarer han og tilføjer:
– I 2025 forventes aktiviteten inden for nybyggeri af boliger at stige med hele 25,4 %. Det svarer til en produktionsvækst på 6,9 mia. kroner. Samtidig vil nybyggeriet af erhvervsbygninger vokse med 10,3 %, som svarer til yderligere 6,2 mia. kroner. Denne kraftige vækst i nybyggeriet står i kontrast til renoveringsmarkedet, hvor aktiviteten vil stagnere eller endda falde.
Et skifte i byggebranchen
Ifølge Prognosecenteret vil den kommende tid kræve omstilling i byggebranchen, og mens nybyggeriet går ind i en opadgående kurve, vil renoveringsmarkedet møde udfordringer.
I byggeriet arbejder man godt en time ekstra – hver dag
– Denne udvikling markerer et skifte i byggebranchen, hvor fokus på nybyggeri tager føringen på bekostning af den eksisterende bygningsmasse. Forbrugere og virksomheder skal derfor indstille sig på en periode, hvor højere priser og længere ventetider på renoveringsopgaver i højere grad gør sig gældende, mens nye byggeprojekter får prioritet, siger cheføkonomen.
Et alvorligt problem
Martin Kyed fortæller videre, at der med udsigt til vækst i 2025 og 2026 er optimisme at spore, men aktiviteten bliver alligevel holdt nede af kapacitetsudfordringer på ikke mindst arbejdsmarkedet:
– Vi vil se en skarp prioritering mellem nybyggeri og renovering, fordi begge dele ikke kan vokse uhæmmet. Manglen på arbejdskraft i byggeriet sætter en stor, fed streg under det alvorlige problem, at vi mangler faglærte.
– Samtidig med at boligbehovet og den eksisterende boligmasse fortsat stiger, bliver antallet af faglærte hænder en stadig mere sparsom ressource, og det risikerer at forsømme enten behovet for nye boliger og vedligeholdelsen af vores bygningsarv. Det gælder ikke mindst i lyset af de mange klimakrav, som stiller større krav til bygningsmassen end nogensinde før, siger han.