Gentænker mangfoldigheden i Kanalgaarden

I boligejendommen Kanalgaarden i Ørestad blandes almene boliger med ejer-, ungdoms- og seniorboliger. Metoden understøtter både social, økonomisk og miljømæssig bæredygtighed, lyder det.
De kommende beboere i Kanalgaarden, ATP Ejendommes nye 17.300 m2 store boligprojekt i Ørestad, vil kunne flytte ind i foråret 2025.
De kommende beboere i Kanalgaarden, ATP Ejendommes nye 17.300 m2 store boligprojekt i Ørestad, vil kunne flytte ind i foråret 2025.

Kanalgaarden

  • Bygherre: ATP Ejendomme. Nogle af boligerne opføres som almene boliger til fsb
  • Arkitekt: Werk og C.F Møller
  • Totalentreprenør: V8 Construction
  • Rådgivende ingeniør: Moe
  • Byggestart: Oktober 2022
  • Forventes afsluttet: Q1 2025
  • Budget, estimeret: 260 mio. kr.
  • Omfang: 17.070 m², 13 etager samt kælder, 265 lejligheder
  • Bæredygtighed: DGNB Guld
  • Kilde: Byggefakta

I nybyggeriet Kanalgaarden, der de kommende år skyder op i Ørestad, vil bygherren ATP Ejendomme i samarbejde med det almene boligselskab fsb blande de forskellige boligformer og -størrelser, så beboerne i private og almenboliger får glæde af hinanden – og af de samme fællesfaciliteter og grønne områder.

Kanalgaarden kommer til at rumme 5 almene familieboliger samt 47 almene ungdomsboliger fordelt på etagerne mellem de øvrige lejeboliger.

Af de 213 private boliger vil 130 boliger være egnet til private ungdomsboliger, men kan også fungere som boliger til enlige. Yderligere 63 boliger er i en størrelse, hvor børnefamilier er tænkt som den primære målgruppe, og så er der 20 boliger, som henvender sig til seniorer.

Kanalgaarden vil desuden rumme fællesfaciliteter og områder, hvor familier og bebyggelsens unge beboere kan mødes. Et beboermiks på Kanalgaardens etager skal sikre diversiteten i byggeriet.

Kreativ direktør Thomas Kock fra Werk, der sammen med C.F Møller er arkitekterne bag byggeriet, siger om ejendommens visioner:

– Kanalgaarden udfordrer den måde, vi danskere normalt lever på, og byggeriet taler direkte ind i den globale og bæredygtige megatrend, der netop handler om at leve, bo og dele hverdagen sammen. Med Kanalgaarden viser vi vejen og lader arkitekturen være katalysator for en mere bæredygtig boligform, der styrker fællesskaberne i Ørestad.

Kanalgaarden får både fællesfaciliteter og grønne områder, hvor børnefamilier, seniorer og bebyggelsens unge beboere kan mødes.
Kanalgaarden får både fællesfaciliteter og grønne områder, hvor børnefamilier, seniorer og bebyggelsens unge beboere kan mødes.

Et skridt på vejen

Kanalgaarden kommer til at byde på både fællesrum og grønne gårdrum, som giver anledning til ophold og samvær. De fem ældre træer, der stod på grunden, før projektet startede, er sat i depot, og de bliver en del af Kanalgaardens grønne arealer ved byggeriets afslutning.

Cafeen og dagligvarebutikken i stueetagen skal understøtte, at området kommer til at summe af liv og mennesker i alle aldre året rundt.

For Jan Johansen, ejendoms- og udviklingsdirektør i ATP Ejendomme, er projektet et skridt på vejen til en bedre integration af almene boliger i boligbyggeri:

– Med Kanalgaarden gentænker vi ideen om, at de almene boliger blot skal være med, fordi lokalplanen kræver det. I dialog med fsb er det lykkedes os at finde en model, som på flere måder understøtter både social, økonomisk og miljømæssig bæredygtighed, fortæller Jan Johansen.

En blandet by

En ny rapport fra brancheforeningen BL – Danmarks Almene Boliger viser, at der i København er 14 studerende pr. almen ungdomsbolig.

– Der er altså et kæmpe behov for at få et sted at bo til en overkommelig husleje, når man er under uddannelse. Derfor er vi meget glade for, at vi i et rigtig godt samarbejde med ATP Ejendomme har fået mulighed for at bygge ungdomsboliger som en del af det samlede byggeri. En blandet by er supervigtig, for byen skal kunne rumme alle, siger fsb’s formand Mads Malik Knudsen.

Relateret indhold