På tværs af landet mærker danskerne, hvordan vejret ændrer sig med de tiltagende klimaforandringer. Konsekvenserne af klimaforandringerne kommer bl.a. til udtryk gennem ekstreme vejrhændelser, som især skaber udfordringer langs kysterne.
Her er især sommerhusene ofte særligt udsatte:
Inden for de seneste 5 år har knap hver 4. danske sommerhusejer som følge af det voldsomme vejr oplevet skader på deres sommerhuse. Det viser en ny undersøgelse foretaget af Epinion for brancheorganisationen for forsikrings- og pensionsselskaberne, F&P.
Klimasikring i modvind: Kan vi bygge smartere?
– Sommerhusejerne er en slags klimaforandringernes kanariefugl i minen. Mange sommerhuse ligger ved vandet, så de mærker ændringerne før mange husejere. Der er desværre ingen tvivl om, at flere og flere husejere også går klimaskader i møde, siger Pia Holm Steffensen, underdirektør, F&P.
Sommerhusejerne sikrer sig
Dog er landets sommerhusejere blevet mere tilbøjelige til at klimasikre. Faktisk har hele 27 % af sommerhusejere inden for de seneste 5 år foretaget klimasikring af deres huse, mens kun 7 % af ejere af helårsboliger har gjort det samme.
– Sommerhusejere har fået de seneste par års voldsomme vejr med stormfloder og skybrud at føle med smadrede huse og ødelagte værdier til følge. Så de sikrer sig nu, og det skal resten af Danmark også, siger Pia Holm Steffensen.
Afsæt 5 milliarder om året
I starten af 2025 lancerede F&P en ny rapport fra DTU.
Her konkluderes det, at Danmark de kommende 100 år vil stå overfor skader på over 400 mia. kr., hvis ikke der investeres massivt i klimatilpasning.
DTU: Manglende klimasikring vil koste over 400 milliarder
F&P peger med udgangspunkt i rapporten på, at der nu og de kommende mange år bør afsættes 5 mia. kroner årligt til investeringer i klimatilpasning.
– Klimasikring er en samfundsopgave som ingen kommune eller borger kan løfte alene. Så vi opfordrer indtrængende regeringen og Folketinget til at investere massivt i klimasikring af Danmark, og det haster. Branchen er klar til at bidrage med forslag, dialog og samarbejde, siger Pia Holm Steffensen.