Forsker: Byggeriet kæmper stadig med spildtid og dårlige processer

Bygge- og anlægsbranchen skal blive bedre til at planlægge og tænke i flows, hvis der skal have pæne tal på bundlinjen, lyder det fra Søren Wandahl, som har forsket i byggeprocesser i mere end 20 år.
Byggeriet er blevet mere effektivt i de sidste ti år. Men der er stadig store udfordringer med logistik, planlægning og samarbejde, fortæller forsker fra Aarhus Universitet. Foto: Gettyimages.
Byggeriet er blevet mere effektivt i de sidste ti år. Men der er stadig store udfordringer med logistik, planlægning og samarbejde, fortæller forsker fra Aarhus Universitet. Foto: Gettyimages.

Flere studier viser, at op mod 30 % af tiden på en byggeplads er spildtid. Og selvom byggeriet er begyndt at tage nye metoder til sig, er der stadig mange såkaldte K3’ere, der kræver udbedring og dermed ressourcer på en ny arbejdsopgave.

Læs også: Sygehusbyggeri: Endnu en forsinkelse er uundgåelig i Odense

Sådan lyder det fra forsker Søren Wandahl fra Aarhus Universitet, der har forsket i byggeriets processer i mere end 20 år og har et bud på, hvorfor byggeriet stadig halter bagefter med effektiviteten:

– Byggeriet er blevet mere effektivt i de sidste ti år. Men der er stadig store udfordringer med logistik, planlægning og samarbejde. Det største problem er, at branchen fokuserer for meget på den enkelte opgave og ikke får styr på det, der sker mellem opgaverne. Resultatet er at rigtig meget skal løses undervejs, som mindsker effektiviteten.

Fikser frem for at komme videre

Forskeren, der deltager på Fællesfondens konference ‘Den effektive byggeproces’, fortæller videre, at hvis man ikke er forberedt og bare én ting svigter, går flowet i arbejdsprocessen i stykker. Tiden går derfor med at fikse problemer fremfor at komme videre med opgaven. Desuden forstærkes udfordringerne af rammebetingelserne for at løse opgaverne, siger han:

– Byggebranchen samarbejder hele tiden med nye folk på baggrund af udbud baseret på laveste pris. Det gør det sværere at få gang i det gode flow og samarbejde, som skaber et mere effektivt byggeri.

Læs også: Hård vinter hæmmer byggeriet – ikke værre siden 2011

Søren Wandahl ser dog også en god udvikling:

– På positivsiden kan vi se, at der er kommet mere teknologi og bedre værktøjer til, ligesom håndværkerne og byggeledelsen er blevet mere kompetente de sidste ti år, så udviklingen går den rigtige vej.

Rollerne er blevet tydeligere

Samme positive toner lyder fra direktør i Værdibyg Rolf Simonsen, som har det første oplæg på konferencen.

Læs også: Byggeriet mangler hænder – men er allerede dybt afhængig af udenlandsk arbejdskraft

Indførelsen af Udbudsloven har fremmet mulighederne for dialog i udbudsprocessen, så entreprenøren har lettere ved at forstå bygherrens visioner og indfri forventningerne, siger han. Derudover har AB18 gjort opgavefordelingen mellem de enkelte faggrupper tydeligere:

– Rollerne er blevet tydeligere, og der er f.eks. kommet mere vægt på projektgennemgang, så parterne er bedre forberedt, når de går i gang. Når rollerne er tegnet tydeligere op i AB18, har det også banet vej for en udvikling, hvor flere arbejder med tidlig inddragelse af entreprenørerne, så den relevante viden kommer i spil tidligere i projektet. Og så har de strategiske partnerskaber skabt nye samarbejdsmodeller.

En brændende platform for innovation

Lovgivning om bæredygtighed og certificeringer har også medført nye metoder og arbejdsgange, som skal løses i fællesskab, fortæller Rolf Simonsen:

– Kravet om bæredygtighed er en brændende platform for innovation, hvor al viden skal i spil på tværs af byggeriets aktører. Det har givet en helt anden åbenhed og samarbejdsånd. Det øger behovet for at tale sammen og organisere sig på en ny måde. Parterne er nysgerrige på, hvad de skal nu. Der er nogle fælles målsætninger, som de skal leve op til. Branchen rykker tættere sammen, og det er godt nyt for effektiviteten, arbejdsmiljøet og klimaet, siger han.

Læs også: Bygger børnehus til adskillelse og inviterer lokalsamfundet indenfor

Fællesfondens konference ‘Den effektive byggeproces‘ finder sted den 19. marts.

Relateret indhold