Danmark er ved at løbe tør for sand, grus og sten, som er afgørende materialer i alle anlægsprojekter. Derfor forpligter 14 af landets største offentlige bygherrer sig nu til at mindske forbruget af nyopgravede råstoffer. Dette skal ske i samarbejde med private leverandører for at fremme genanvendelse og brug af sekundære materialer.
De 14 bygherrer, der underskriver hensigtserklæringen, er Frederiksberg Kommune, Holbæk Kommune, Københavns Kommune, Roskilde Kommune, Aarhus Kommune, Region Sjælland, Hofor (Hovedstadsområdets Forsyningsselskab), Klar Forsyning, Novafos Forsyning, Aarhus Vand, By & Havn, Metroselskabet, Vejdirektoratet og Energinet.

Ny råstofplan skal sikre byggeri i Nordjylland de næste 12 år
Hensigtserklæringen markerer en milepæl i CO-PI’s (Center for Offentlig-Privat Innovation) skaleringsproces – partnerskabet ‘Sammen om mindre råstofforbrug’ – fortæller programchef Ole Bech Lykkebo:
– Jeg tror ikke, det stopper her. Jeg tror, at endnu flere offentlige bygherrer vil tilslutte sig, hvilket sender et klart, grønt signal til virksomhederne: Nu stiger efterspørgslen efter jeres nye, cirkulære løsninger markant. Omstillingen bliver ikke nem, men uden skala og offentlig-privat samarbejde er den umulig.



Transport, brug og mindre spild
Med den fælles hensigtserklæring forpligter bygherrerne sig til:
- Reduktion af de råstofmængder, der transporteres til og fra anlægspladser.
- Mindre brug af nyopgravede råstoffer gennem øget anvendelse af sekundære materialer i egne anlægsprojekter.
- Anvendelse af overskydende materialer fra egne projekter i andre offentlige projekter for at mindske spild.
- Transport af råstoffer over kortest mulige afstande for at reducere CO2-udledningen.
For at nå målene vil bygherrerne etablere styrringsmetoder og undersøge designoptimeringer, ændringer i standarder og praksis samt hvor, der kan stilles andre krav i udbud end der gøres i dag.

Nødvendigt: Region sætter gang i arbejdet med ny råstofplan
– Som en stor offentlig bygherre med mange anlægsprojekter vil vi gerne give vores bidrag til at minimere råstofforbruget, både på vores egne projekter til gavn for projektøkonomien, men også i form af vores nøglerolle i vejregelarbejdet, hvor man udarbejder de tekniske standarder for materialer til vejbygning, siger områdechef hos Vejdirektoratet, Silas Nørager, hvortil COO Søren Dupont Kristensen, Energinet, udtaler:
– Vi skal i de kommende årtier udbygge den danske energiinfrastruktur meget markant, for at vi kan komme i mål med den grønne omstilling, men samtidig skal vi sikre, at vi bruger færrest mulige råstoffer. Derfor er det vigtigt, at vi deler viden og erfaringer, så vi i fællesskab får skabt en udvikling, der er så bæredygtig som mulig.

Vil alle virksomheder i byggeriet overhovedet kunne overleve om 10 år?
Margot Brabrand, der er direktør for Organisation, Sikkerhed og Miljø, Metroselskabet, siger:
– Reduktion af råstoffer er et indsatsområde, som vi som stor offentlig flergangs-bygherre har fokus på, og som vi vil indarbejde blandt vores bæredygtighedstiltag på kommende projekter. Derfor er vi glade for partnerskabet i skaleringsprocessen sammen med andre bygherrer og for, at vi i dag kan skrive under på hensigtserklæringen. Nu er næste skridt at implementere hensigterne som direkte handlinger i vores næste projekter.