For dyrt: AP dropper ambitiøs Kolding-bydel

Den nye Kolding-bydel, Kolding Å, skal i udbud igen. Efter mere end fire år trækker AP Ejendomme sig. Verden er en anden, lyder det fra AP Ejendommes direktør.
To visualiseringer af lejlighedsbyggerier med grønt foran - både i gadeplan og på facaden. Børn leger ude foran
Der var planlagt ca. 370 boliger i den nye Kolding Å-bydel. Forskellige boligtyper med plads til flere generationer. Dertil erhverv i form af kontorer, cafeer m.v. Visualisering fra Helhedsplanen

Helhedsplanen var klar og politisk godkendt. En realiseringsplan og en række tekniske undersøgelser var på plads. Alligevel springer AP Ejendomme nu fra udviklingen af en ny, 30.000 kvm central Kolding-bydel, der har fået navnet Kolding Å. Navngivet efter åen, der løber igennem området.

Her har Kolding Kommune siden 2020 drømt om en omfattende og markant udvikling af området med kig ind i fremtiden. En bæredygtig, aktiv og grøn by med intelligente, svanemærkede og DGNB-certificerede boliger blandet med erhverv og fællesskabende byrum og grønne forbindelser.

Det var efter et offentligt udbud, at Kolding Byråd i april 2020 accepterede et tilbud fra AP Ejendomme om at købe og udvikle den nye bydel ved Riberdyb og Holmsminde, som i dag benyttes til offentlig parkering.

forrest Kolding Å. Så en trappe op fra kajen, hvor der sidder og ligger mennesker i solskinnet. Bagved et grønt byrum. Bagest højhuse med lejligheder og erhverv nederst
Klimasikrede og grønne byrum skal stadig være en del af den nye bydel. Visualisering fra Helhedsplanen

Nu skal udbuddet gå om.

En anderledes verden end i 2020

AP Ejendomme bød i sin tid på opgaven, fordi udviklingsselskabet, der er ejet af AP Pension, kunne se rigtigt mange gode muligheder i Kolding og især i Riberdyb. Men nu – efter bl.a. Covid19 og krig i Ukraine – ser selskabet ikke længere mulighed for at realisere det ambitiøse projekt.

– Vi må konstatere, at verden og ejendomsmarkedet er væsentligt anderledes, end det var, da vi bød ind på projektet. I 2022 oplevede vi markant stigende renter, en kraftig inflation og stigende materialepriser – bl.a. som følge af krigen i Ukraine. Det har præget hele byggebranchen massivt og sat en stopper for mange byggerier. Ikke bare i Kolding, forklarer adm. direktør i AP Ejendomme, Peter Olsson.

To røde p-huse ses på hver sin side af en vej. Der er høje træer lang vejen og mennesker der går på fortorvet
Riberdyb og Holmsminde benyttes i dag til offentlig parkering. Som erstatning for de mange kommunale p-pladser, der forsvinder, var planen at opføre et eller flere p-huse i området. Visualisering fra Helhedsplanen

Ejendomsselskabet blev derfor i 2022 enig med Kolding Kommune om en fristforlængelse på to år. I håbet om, at de forskellige faktorer ville komme tilbage i et mere normalt leje i løbet af den periode.

Læs også

Kolding tyvstarter kæmpe klimatilpasningsprojekt

– Men sådan er det ikke gået. Som en af landets største bygherrer kan vi arbejde med de skarpeste priser, men som projektet er nu, kan vi ikke få økonomien til at hænge sammen, og vi vil aldrig gå på kompromis med hverken bæredygtighed eller arkitektonisk kvalitet i vores byggeri. Særligt ikke på en så markant og central placering i Kolding. Derfor er vi enige med Kolding Kommune i, at en yderligere fristforlængelse ikke er attraktiv for nogen af parterne. I stedet har vi anbefalet Kolding Kommune at gentænke projektet og sende det i et fornyet udbud, uddyber Peter Olsson.

Aftalen bortfalder d. 13. oktober

Det er dermed et fuldt stop for samarbejdet mellem kommunen og AP Ejendomme omkring projekt Kolding Å. Det sker i fælles enighed. Kommunen ønsker fremdrift i projektet, og ejendomsselskabet må konstatere, at man ikke kan få økonomien til at hænge sammen.

Derfor bortfalder aftalen, når fristforlængelsen udløber d. 13. oktober. Arealet skal udbydes igen med udgangspunkt i den helhedsplan, der er godkendt i byrådet.

Fire illustrationer på stribe: Et byrum med masser af mennesker, En DLG-silo i mørke med et lysbillede af et ansigt i alverdens farver, en flydekaj med mennesker og en kajak, en central plads i byen, hvor der er marked
Et borgermøde genererede mere end 200 ideer til, hvordan den nye bydel Kolding Å kan se ud. Illustration fra Helhedsplanen

– Jeg er virkelig ærgerlig over, at AP Ejendomme ikke kan få økonomien til at hænge sammen i projektet. Men det vigtigste for os er at sikre fremdrift, så vi kan få udviklet en ny, spændende bydel med boliger og grønne uderum ved åen, siger borgmester Knud Erik Langhoff.

Forbereder nyt udbud

Selv om samarbejdet med AP Ejendomme nu stopper, kommer kommunen ikke til at starte helt forfra. Den helhedsplan, som er udarbejdet i fællesskab mellem AP Ejendomme og Kolding Kommune, kommer til at være springbræt for det videre arbejde. Også andre planer og undersøgelsesresultater, som AP Ejendomme har betalt, overdrages vederlagsfrit til Kolding Kommune.

Illustration oppefra af området ved åen. Der er aftegnet en skaterbane, cafe, mindre erhverv mv.
Et centrum omkring åen fyldt med byliv har hele tiden været planen for området. Kolding Byråd accepterede tilbuddet fra AP Ejendomme om at købe og udvikle den nye bydel tilbage i april 2020. Illustration fra Helhedsplanen

– Nu går vi i gang med at forberede et nyt udbud. Hvordan det helt præcist skal skrues sammen, skal vi lige overveje. I den proces går vi selvfølgelig også i dialog med markedet for at finde en model, som passer til virkeligheden anno 2024, og som forhåbentlig vil være et attraktivt projekt for mange udviklere, inklusiv vores lokale, forklarer borgmesteren.

Læs også

Ny fodgængerbro bliver ”et æstetisk scoop”

Den nye bydel, som nu sendes i udbud igen, skal bidrage til at skabe bedre sammenhæng i Kolding. Dels mellem den gamle middelalderby og campusområdet, Marina City og havnen. Dels mellem Kolding Ådal og Kolding Fjord.

Relateret indhold