Flere kloge kvadratmeter: Nybyggere bygger mindre end længe set

Hver tredje nybygger går efter færre kvadratmeter end gennemsnittet. Økonomiske hensyn og klimabevidsthed vil få større indflydelse på nybyggeriet, vurderer arkitekt.
En bolig med træfacade opført i flere moduler. Hoveddøren er orange med et smalt vindue til højre for og et stort kvadratisk vindue over.
Mindre boliger vil præge fremtiden inden for nybyggeri, vurderer arkitekt Louise Balle Rosbjerg, som har mere end 12 års erfaring med det danske boligmarked. Foto: Swedoor

I 1960’erne kunne en børnefamilie med to voksne, et par børn og måske en hund fint klare sig med en bolig på 122 kvadratmeter. De 122 kvm var den gennemsnitlige størrelse på nybyggede parcelhuse i 1963. Det viser tal fra februar 2023 fra Videncenteret Bolius.

I 2022 var den gennemsnitlige størrelse på et nybygget parcelhus steget med 75 % til intet mindre end 213 kvadratmeter for samme familiebolig.

Læs også

Udvikler vil forvandle træt industriområde til moderne boligkvarter

Nu viser en ny undersøgelse med mere end 1.000 besvarelser fra danske boligejere, som analyseinstituttet Bilendi har foretaget for dørproducenten Swedoor, at mere end hver tredje nybygger igen går efter færre kvadratmeter, når de skal bygge nyt.

Økonomiske hensyn og klimabevidsthed

Arkitekt Louise Balle Rosbjerg, som har mere end 12 års erfaring med det danske boligmarked, forventer, at vi kun har set begyndelsen på denne udvikling, da mindre boliger også vil præge fremtiden inden for nybyggeri:

Læs også

Er på en mission: Bygger lille familievilla af brugte materialer

– Vi står over for en fremtid, hvor både økonomiske hensyn og klimabevidsthed vil have stor indflydelse på, hvordan vi bygger og bor. Mindre boliger og fleksible løsninger vil fortsætte med at vinde frem, og det kræver nytænkning og kreativitet i forhold til både design og funktionalitet. Jeg forventer, at vi vil se endnu flere innovative tiltag i de kommende år, der hjælper med at skabe funktionelle, bæredygtige hjem på færre kvadratmeter.

”Det er blevet superdyrt at bygge”

Undersøgelsen viser bl.a., at netop ønsket om mindre plads, er en vigtig drivkraft for mere end hver tredje nybygger.

– Der er flere elementer, som driver udviklingen. Det ene omhandler, at det er blevet superdyrt at bygge, så derfor ønsker mange at skære ned på pladsen i boligen, så længe det stadig opfylder vores funktionelle og æstetiske behov. Derudover handler det om, at vores behov løbende ændrer sig gennem livet, hvilket kan være medvirkende til, at familier uden hjemmeboende børn ikke har brug for samme plads som tidligere og derfor vælger at bygge et nyt og mindre hus, forklarer Louise Balle Rosbjerg.

Læs også

Udviklingsaftale: Friplejehjem med 120 boliger kan stå klar om tre år

Hun fortsætter:

– Men der er også sket en generel ændring i vores opfattelse af, hvordan vi tror, at vi skal bo. For år tilbage skulle vi have store børneværelser og multirum, hvor vi i dag forsøger at tænke i kloge kvadratmeter og således skærer boligen ind til benet. Det er samtidig et udtryk for, at flere boligejere er bevidste om deres klimaaftryk, så hvis man kan nøjes med mindre plads, vælger et stigende antal nybyggere at gøre dette.

Relateret indhold