Hvert år siden 2009 har Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI, kåret Årets unge FRI-rådgiver, som er en rådgivende ingeniør på maks. 35 år, ansat i en af foreningens medlemsvirksomheder, og som har udrettet noget ekstraordinært via sit talent og arbejdsindsats.
Læs mere: Nu skal landets mest talentfulde unge rådgiver kåres
Blandt årets fem finalister er Rasmus Søgaard, der er 32 år gammel og ansat som specialist i Energi, Bæredygtighed & Indeklima hos Artelia i Aarhus.
Han er nomineret på baggrund af sit arbejde med klimaværktøjet ‘Reduction Roadmap’ og for boligkonceptet ‘Levesteder’.
Boligbyggeri en del af det reducerede klimaaftryk
Levesteder er et boligkoncept udviklet i partnerskab mellem Velux, Artelia og Effekt. Visionen er at demonstrere, hvordan man kan bygge boliger, der både har det bedst tænkelige indeklima og det lavest mulige klimaaftryk – og at pege på løsninger, der er teknisk mulige allerede i dag, og som har et stærkt udbredelsespotentiale, så konceptet kan fungere som inspiration.
I nomineringen lyder, at Rasmus Søgaard har lagt en god del af fundamentet ved udviklingen af et LCA-værktøj, der udgjorde en væsentlig platform for alle parter igennem hele projektet LCA-beregninger. Derudover har han stået i spidsen for udvikling af energikonceptet og har selv udarbejdet størstedelen af de analyser, der ligger til grund for valgene heri.
Læs også: Finalist ved Årets unge FRI-rådgiver: “Specialist med stor faglig kunnen og ud-af-boksen tænkning”
Reduction Roadmap er et projekt, der på mange måder er grundlaget for Levesteder, og et værktøj, der gør klimamål operationelle, så de bedre kan bruges direkte i en lang række byggesager.
Her har Rasmus Søgaard haft ansvaret for det analytiske arbejde med at oversætte de forskningsbaserede mål til praksis. Han har dybdegående undersøgt byggeriets aktuelle bidrag til Danmarks samlede CO2-udledninger samt den procentvise reduktion, som sektoren skal levere i de kommende år, lyder det i nomineringen.
Chefen: – Potentiale til at blive et fagligt fyrtårn
– Gennem sit arbejde med indtil flere innovative projekter har Rasmus udfoldet sit faglige potentiale og opbygget en ekspertise inden for byggeriets vej til opfyldelse af klimamålene. Han har de seneste år bidraget væsentligt til Artelias faglige udvikling på området, hvor han i dag besidder en vigtig rolle som fagansvarlig på tværs af organisationen. Med det udgangspunkt har han et stort potentiale til at udvikle sig yderligere og blive et ledende fagligt fyrtårn i Artelia.
Læs også: Finalist ved Årets unge FRI-rådgiver: “Et helt særligt drive og fokus”
– Han formår samtidig at formidle komplekst stof enkelt til kunder, samarbejdspartnere og brugere. Han er samtidig god til at lytte og indgå i en konstruktiv og faglig dialog, når komplicerede problemstillinger skal løses, udtaler Steffen Maagaard, der er markedschef for energidesign, bæredygtighed og indeklima i Artelia.
Kunden: – Værdifuldt bidrag til problemløsning
– Rasmus’ ekspertise inden for livscyklus beregninger (LCA) var et værdifuldt bidrag til problemløsningen, og det lave CO2-aftryk kan i høj grad tilskrives en minutiøs gennemgang af samtlige materialer, produkter og byggeteknikker udført i samarbejde mellem ingeniør, arkitekt og entreprenør.
Læs også: Finalist ved Årets unge FRI-rådgiver: “Altafgørende rolle for hele CCS-sektorens udvikling”
– LCA-beregninger er kompliceret stof, og Rasmus var dygtig til at gøre sin viden tilgængelig for teamet, især ved at skabe en brugervenlig platform, hvor man selv kan sammensætte løsninger og se de CO2-mæssige konsekvenser af de forskellige designvalg uden at have den matematiske indsigt i beregningerne. Dette værktøj var til stor hjælp, da vi i fællesskab skulle spore os ind på designet, udtaler Lone Feifer, direktør for Bæredygtigt Byggeri, Velux Gruppen.
Kåringen af Årets unge FRI-rådgiver finder sted torsdag d. 7. marts under FRI’s årsmøde.