Kulturporten, Farum
- Supplerende adresse: Frederiksborgvej 3-5
- Projektudvikler og bygherre: Sophienberg Gruppen og Dades
- Rådgiverteam: PLH Arkitekter og Ingholt Consult
- Nedrivning: G. Tscherning
- Totalentreprenør: Afventer
- Byggestart: Medio 2023
- Forventes afsluttet: Primo 2025
- Bæredygtighed: Bæredygtighedstiltag ud over bygningsreglementet
- Estimeret budget: 140 mio. kr.
- Omfang: 7.756 kvm, 4 etager, 3 bygninger, 90 2- og 3-værelses seniorboliger, 1.600 m2 parkeringskælder. Boligerne vender ud mod gårdhaven og væk fra gadestøjen. Alle boliger har altan ud mod haven. Dertil bliver der store syd- og vestvendte fællesaltaner samt beboercafé. Forud for byggeriet nedrives daginstitution og musikhus.
- Rådhushaven
- Bygherre: Forza Holding og Rådhushaven ApS
- Ingeniør: Aksel V. Jensen Rådgivende Ingeniørfirma
- Totalentreprenør: Afventer
- Byggestart: August 2023
- Forventes afsluttet: Juli 2024
- Estimeret budget: 25 mio. kr.
- Omfang: Ombygning af den gamle 3-længede skole- og rådhusbygning som er bevaringsværdig. 1.600 kvm, 13 lejligheder i 1,5 etager – alle med egen have. Fælleslokaler og gæsteværelser i kælderen med udgang mod den bagvedliggende Bibliotekshave.
- Kilde: Furesø Kommune og Byggefakta
I løbet af de kommende år vil et nyt kulturelt centrum skyde op centralt i Farum i byggeriet, der kaldes Kulturporten. Den tidligere daginstitution Solsikken og Musikhuset rives ned, så der bliver plads til et nyt etagebyggeri med 90 seniorboliger, og så skal en trelængede skolebygning, der siden har været rådhus, omdannes til 13 lejligheder.
Bygherre på nybyggeriet er Sophienberg Gruppen, der har købt grunden på hjørnet af Frederiksborgvej og Stavnsholtvej, mens Rådhushaven ApS står for omdannelsen til rækkehuse, der forventes klar til brug i løbet af efteråret 2024. Seniorboligerne forventes indflytningsklar i januar 2025.
Målet for lokalplanen er at give det meget trafikerede område et mere bymæssigt udtryk med et samlet grønt område, der både bliver forbindelsesled for gående og cyklister og giver mulighed for ophold i det grønne nærmiljø. Det er forventningen, at den gamle bibliotekshave kan omdannes til et attraktivt uderum i løbet af 2024.
Næstformand for Plan- og Byudvikling i Furesø Kommune, Egil Hulgaard, siger:
– Noget af vores planlægningsfokus i udviklingen af området har været, hvordan vi sikrer den bedst mulige sammenhæng mellem bygninger, passager og grønne områder. Vi skal skabe en god atmosfære for beboerne, og samtidig skal det grønne fungere rekreativt for både lokale beboere, forbipasserende og besøgende. Jeg håber især, at torvet mellem Farum Bytorv og Kulturhuset bliver et naturligt samlingspunkt i Farum.
Glaserede tegl i tre grønne nuancer
Projektet indskriver sig i områdets karakteristiske arkitektur med lyse, gule mursten og skrå, grønne tage. Facaderne indeholder store glaspartier fra gulv til loft, mens de rummelige altaner med glasværn med blændfelter af kobbereloxeret aluminium skaber variation i facadeudtrykket. Samlet skal de forskellige elementer give en detaljerigdom og åbne facader mod gaden.
På hjørnet af byggeriet åbner en stor to etager høj port sig ud mod omgivelserne, så man kan bevæge sig ind i den bagvedliggende gårdhave og videre ind til Kulturhuset via en teglstensbeklædt trappe og rampe.
Portvægge opmures med glaserede tegl i tre nuancer af grøn, hvilket giver et levende farve- og lysspil, også om aftenen, hvor porten er oplyst med kunstlys.
Stærke projekter
Bettina Ugelvig, der er formand for Plan- og Byudvikling og medlem af Økonomiudvalget, er glad for, at man efter års arbejde nu er så langt, at man kan begynde at se byggerierne komme til live:
– Det er stærke projekter, der forener området, fra det gamle smukke rådhus, der renoveres med respekt for bygningen og dets historie, til et nyt og spændende boligbyggeri, der danner ramme for porten til Kulturkvarteret, siger hun.