Et studie i godt samarbejde

Pandahuset i Zoologisk Have begynder at tage form. Dagens Byggeri har besøgt NCC's byggeplads.
Pandahuset ligner ikke noget, produktionschef Ib Morgenstjerne fra NCC tidligere har været med til gennem sine 40 år i byggebranchen. Foto: Torben Jastram.
Pandahuset ligner ikke noget, produktionschef Ib Morgenstjerne fra NCC tidligere har været med til gennem sine 40 år i byggebranchen. Foto: Torben Jastram.

Om projektet

  • Størrelse: ca. 1.200 kvm.
  • Arkitekt: BIG
  • Landskabsarkitekt: Schønherr
  • Ingeniør: Moe
  • Entreprise, byggeri: NCC Danmark
  • Entreprise, grønne arealer: HedeDanmark Anlægsgartnere
  • Entreprise, teknik: C5 VVS-Teknik

FREDERIKSBERG: Omkring Påske 2019 slår Zoologisk Have dørene op til Pandahuset, som forventes at blive et stort trækplaster. Derfor har entreprenøren travlt med byggeriet i denne tid – selvom det er sommerferie og haven er fyldt med gæster.

NCC er hovedentreprenør på projektet og har en sommervarm juliformiddag inviteret Dagens Byggeri på besøg på byggepladsen. Ruten ind til byggepladsen er anderledes end den slags normalt er. Min rutebeskrivelse fra kontaktpersonen hos NCC har forklaret, at det er ind gennem kontoret, derefter til venstre … og så til højre ved tapiren!

Samarbejdet fungerer helt perfekt. Der er i sådan et projekt naturligvis en lang række nye forhold eller problemstillinger, som pludselig viser sig og skal løses. Og det bliver de hver gang. Blandt andet takket være den supergode dialog med arkitekten.

Produktionschef Ib Morgenstjerne NCC Danmark

– Det er en helt unik byggeplads, det er helt sikkert. For det første fordi placeringen midt mellem dyr og turister er meget anderledes, end når vi opfører mere traditionelt bolig- eller erhvervsbyggeri rundt om i landet. For det andet er selve projektet virkelig interessant på mange områder. Det ligner slet ikke noget, jeg tidligere har været med til at bygge gennem mine 40 år i branchen, siger produktionschef Ib Morgenstjerne, NCC, til Dagens Byggeri.

Storentrepriser

Lige ved skurbyen foran byggepladsen stikker et par nysgerrige pingviner hoveder op for at følge håndværkernes byggeri af Pandahuset. Det skal fra april 2019 være nyt hjem for to pandaer. Selve anlægget er rundt og er inspireret af yin-/yang-tegnet. Dertil kommer restaurant, mødelokaler og separat toiletbygning.

NCC har storentreprisen på selve byggeriet, mens teknik og landskab varetages af andre aktører.

Af de knap 1.200 kvadratmeter Pandahus finder man ikke mange lige eller flade stykker facade. Alt har organiske former, og det stiller naturligvis store krav til entreprenøren,

– Pandahuset er virkelig spændende at bygge, selvom det også byder på mange udfordringer, for det er et projekt uden lige linjer. Alt er buet og skævt, siger Ib Morgenstjerne.

Produktionschefen roser samarbejdet med arkitekten i høje vendinger.

– Samarbejdet fungerer helt perfekt. Der er i sådan et projekt naturligvis en lang række nye forhold eller problemstillinger, som pludselig viser sig og skal løses. Og det bliver de hver gang. Blandt andet takket være den supergode dialog med arkitekten. Men det gælder nu hele vejen rundt, også med bygherre og andre rådgivere, siger han.

Ib Morgenstjerne står i spidsen for en håndfuld funktionærer og cirka 35 timelønnede, som alle er meget engagerede i arbejdet med det utraditionelle byggeri, hvor der i forhold til projektets størrelse er rigtig mange forskellige materialer i spil: Træ, beton, stål, sten, glas, bambus osv.

– Det er lidt af et privilegium at være med til dette i stedet for alt det sædvanlige elementbyggeri. Og jeg er ret sikker på, at vores folk på pladsen er enige. Det er en rigtig god og vellykket proces. Folk bliver som regel dygtigere, når opgaven er udfordrende. Og så bliver tilfredsstillelsen samtidig meget større. I det hele taget er det en god plads, og der er heller ingen problemer med at få sommerferieplanen til at gå op, siger den erfarne produktionschef til Dagens Byggeri.

Tegnet af BIG

Anlægget er tegnet af den højt profilerede tegnestue Bjarke Ingels Group i tæt samarbejde med Schønherr Landskabsarkitekter.

På BIG’s hjemmeside forklarer Bjarke Ingels således om valget af form og arkitektur:

‘Arkitektur er som et portræt. At designe et hjem for en beboer er som af fange og fastholde beboerens essens, karakter og personlighed i bygget form. I tilfældet med de to store pandaer har vi brug for to lignende men forskellige habitater – en for hende og en for ham. Levestedet er formet som et kæmpe yin og yang symbol – to halvdele, hannen og hunnen, danner sammen en enkelt cirkulær helhed. De kurvede linjer bølger for at skabe den nødvendige adskillelse mellem ham og hende – såvel som mellem dem og os. Beliggenheden i hjertet af parken har en 360-graders tilgængelighed, hvor de to pandaer bliver et nyt rotationspunkt for Københavns Zoo.’

Opførelsen af Pandahuset forløber planmæssigt, så anlægget skal nok være klar, når Mao Sun og He Xing – som de to pandaer hedder – kommer hertil fra Kina til foråret.

Her kan man følge byggeriet live samt læse mere om pandaerne og det nye anlæg.

Etableringen af Pandahuset i ZOO er i fuld gang. Foto: Torben Jastram.
Etableringen af Pandahuset i ZOO er i fuld gang. Foto: Torben Jastram.
Væggen her mellem et kommende mødelokale og restaurant bliver beklædt med bambus - ligesom rigtig meget af den øvrige del af Pandahuset. Foto: Torben Jastram.
Væggen her mellem et kommende mødelokale og restaurant bliver beklædt med bambus – ligesom rigtig meget af den øvrige del af Pandahuset. Foto: Torben Jastram.
Sådan forestiller arkitekten sig Pandahuset, når det er færdigt og åbent for offentligheden. Visualisering. BIG.
Sådan forestiller arkitekten sig Pandahuset, når det er færdigt og åbent for offentligheden. Visualisering. BIG.

Relateret indhold