Mange almene boliger er fra før oliekriserne i 1970’erne og dårligt isolerede, men alligevel stemmer beboerne nej til at investere i energirenoveringer.
Årsagen er, at beboerne frygter, at energirenoveringerne vil hæve huslejen uden at varmeregningen falder tilsvarende, og at de derfor i sidste ende kommer til at sidde tilbage med højere boligudgifter.
Med den nye energisparegaranti får boligselskaberne bedre mulighed for at få beboerne med på at sætte energirenoveringer i gang i ældre almene boliger.
Carsten Hansen Minister for by, bolig og landdistrikter
En ny model for garanterede energibesparelser skal være med til at sikre, at beboerne slipper for en ekstraregning, hvis de lovede besparelser på energiregningen alligevel ikke holdt stik.
– Energirenoveringer gavner miljøet, samtidig med at det sætter skub i beskæftigelsen. Derfor har regeringen lovet at forsøge at finde en løsning, som kan give lejerne større sikkerhed for, at de ikke sidder tilbage med Sorteper, når regningen for energirenoveringerne skal betales. Det får de nu med den nye model, siger Carsten Hansen, minister for by, bolig og landdistrikter.
Garanti med ny model
Med den nye model er lejerne garanteret, at de altid får reduceret deres energiudgifter med 80 pct. af den forventede energibesparelse, uanset at den faktiske besparelse viser sig at blive mindre. De sidste 20 pct. er så at sige lejernes selvrisiko. Hvis den realiserede gevinst ved energirenoveringen bliver større end forventet, så tilfalder ‘overskuddet’ alene lejerne.
Garantien ydes i fællesskab af boligselskabet via dets dispositionsfond og et ESCO-firma, for eksempel den tekniske rådgiver på renoveringsprojektet. Som betaling for garantien får ESCO-firmaet en lille del af gevinsten, hvis energibesparelsen bliver større end garanteret. Såvel boligselskab som ESCO-firma har altså en klar egeninteresse i, at den på forhånd beregnede besparelse realiseres.
– Den almene sektor går allerede forrest, når det drejer sig om at lave energirigtigt nybyggeri. Med den nye energisparegaranti får boligselskaberne bedre mulighed for at få beboerne med på at sætte energirenoveringer i gang i ældre almene boliger. Det gavner den almene sektor, fordi det gør de renoverede boliger mere attraktive for en bred kreds af boligtagere, siger Carsten Hansen.