Der findes asbest i bl.a. fliseklæb, puds og maling i hvert fjerde danske vådrum. Alligevel har kun 21 murervirksomheder opnået autorisation til at fjerne den skadelige asbest. Det er problematisk, lyder det fra Dansk Håndværk.
Reglerne om at virksomheder skal have autorisation til at arbejde med asbest, trådte i kraft d. 1. januar 2025. De nye regler betyder bl.a., at nedrivning af asbestholdigt materiale kun må udføres af virksomheder, der er autoriseret hertil af Sikkerhedsstyrelsen.

”Dybt kritisabelt”: Snyd med asbestprøver ryster borgmester
Ifølge reglerne skal en virksomhed undersøge, om der findes asbest blandt de materialer, medarbejderne kommer i berøring med, hvis der er den mindste mistanke om asbestforekomst. Finder man asbest, må virksomheder uden autorisation takke nej til arbejdet.
Rex Andersen fra Byggeriets Kvalitetskontrol, der er ejet af Dansk Industri, siger:
– Man støder på asbest i et utal af byggematerialer. For eksempel regner man med, at der er asbest i fliseklæben i ca. hvert fjerde vådrum, der er bygget eller renoveret før 1990. Det kan også findes i slidlag på betongulve, terrazzogulve, maling, puds, fuger samt teknisk isolering i rør, kedler og tanke – for blot at nævne nogle af de materialer, der er relevante for murerområdet.
Kan forsinke byggeopgaven
Hvis en ikke-autoriseret murervirksomheden – på trods af en forundersøgelse – støder på uopdaget asbest undervejs i arbejdet, har både virksomheden og kunden et problem. Konsulent i Dansk Håndværk, Mads Okking, siger:
– I det tilfælde skal virksomheden afbryde arbejdet og overlade det til en kollega med autorisation. Når der kun er 21 certificerede murervirksomheder, betyder det, at man kan komme til at vente længe, hvis man pludseligt skal have hjælp fra en kollega med autorisation. Resultatet er, at virksomheder afskærer sig fra at byde på en række opgaver, samtidigt med at eventuel ventetid kan forsinke byggeopgaver hos dem selv og andre.

750 firmaer har ifølge Dansk Håndværk opnået autorisation til at arbejde med asbest.
– At der kun findes 21 egentlige murervirksomheder med autorisation fordelt på hele landet, er alt for få i forhold til det marked, der helt tydeligt er der. Naturligvis udfører nogle virksomheder med blandede fagområder også murerarbejde, men kernevirksomhederne skal være opmærksomme på, om de går glip af en forretningsmulighed, understreger Mads Okking.
Kvalitetsledelsessystem og slutevaluering
For at få flere murervirksomheder til at autorisere sig, afholder Dansk Håndværk d. 6. maj et webinar om emnet. Her vil Rex Andersen bl.a. komme ind på, at opgaven med at blive certificeret hverken tidsmæssigt eller økonomisk er så uoverskuelig, som mange tror.

Godkendt: De første virksomheder har fået asbestautorisation
Blandt de nye regler er bl.a., at virksomheder, der nedriver asbest, skal have en fagligt ansvarlig med den nødvendige uddannelse til at sikre, at reglerne overholdes.
De autoriserede virksomheder skal også fremover have et kvalitetsledelsessystem. Her skal virksomheden beskrive, hvordan arbejdet med nedrivningen af asbestholdigt materiale udføres. Dertil skal en slutevaluering vise, at arbejdet er udført efter reglerne.
Tjekker autorisation
Arbejdstilsynet vil fremover føre tilsyn med, at virksomheder, der nedriver asbest, har den nødvendige autorisation. Sikkerhedsstyrelsen vil desuden kontrollere, om virksomheder overholder betingelserne for autorisation, ligesom det sker på andre områder med autorisationskrav.

Skarp kritik af Arbejdstilsynets asbestarbejde: ”En regulær skandale”
Overtrædelse af kravet om autorisation kan medføre bøder til virksomheder. Bøden vil som udgangspunktet ligge på 30.000 kr. I grove tilfælde vil bødeniveauet være højere. Det oplyser Beskæftigelsesministeriet.