Nedrivning af asbesttage og andre typer tagarbejde er omfattet af den nye autorisationsordning, der pr. 1. januar 2025 strammer reglerne for, hvem der må arbejde med opgaver, hvori der indgår asbestholdige byggematerialer.
Selvom de nye regler giver mening på et utal af måder – ikke mindst i forhold til bygge- og nedrivningsarbejdernes helbred – har det store konsekvenser for dele af tagbranchen.
BBR-oplysninger kan bremse ulovligt arbejde med asbest
Det fortæller en ærgerlig Mads Ulsøe, adm. direktør i Dansk Tagbearbejdning, der har specialiseret sig i rensning, maling og algebehandling af tage samt isolering af loftsrum. Det er områder, som normalt ikke involverer direkte håndtering af asbest. Alligevel betyder lovændringerne, at virksomheden nu stopper alt arbejde relateret til tage med asbest.
– De nye regler betyder, at vi ikke længere kan rense eller male denne type tage, og det besværliggør også muligheden for at efterisolere loftsrum på huse med asbesttage, fortæller Mads Ulsøe.
En kæmpe kamel at sluge
Han støtter lovens grundlæggende formål, men ser de nye regler som en stor udfordring for tagbranchen:
– Vi skal slet ikke diskutere de sundhedsmæssige risici ved asbest – det er en klar nødvendighed at beskytte medarbejderne. Men det ændrer ikke på, at det er en kæmpe kamel at sluge for tagbranchen, siger han og uddyber:
– Til et møde i Tagbrancheforeningen hørte jeg fra mange kollegaer, der føler sig hårdt ramt. Det bliver svært i fremtiden at finde virksomheder, der vil byde ind på rensning og maling af eksisterende asbesttage, selvom det faktisk kan forlænge tagets levetid med op til 30 år.
Mads Ulsøe har allerede måtte aflyse flere opgaver til frustration for både kunder og tagvirksomhed. De nye regler betyder også fuld stop for virksomhedens arbejde på og omkring asbesttage
Godkendt: De første virksomheder har fået asbestautorisation
– Det er for dyrt at opkvalificere medarbejdere, og de færre opgaver, kombineret med de højere omkostninger, gør det økonomisk uholdbart. En opgave, der før kostede 30.000 kroner, vil nu koste det tredoble, forklarer han.
Mange millioner kvm asbesttage
Asbesttage udgør fortsat en stor del af de danske tage. Tallene varierer lidt og opgøres forskelligt. Der findes derfor ikke nøjagtige tal for antallet af asbestholdige tage i Danmark.
Nogle af tallene lyder på mellem 100 og 200 millioner kvadratmeter asbesttage landet over. Bolius anslår, at mere end 100.000 danskere bor i huse med asbesttage. Disse huse er især fra 60’erne og 70’erne, hvor det var helt naturligt at få lagt eternittage med asbest. Levetiden for et sådant tag er på 40-60 år.
Børn har udført livsfarligt arbejde på byggeplads: ”Det gør mig simpelthen så vred”
Tal fra Danmarks Statistik og BBR-registeret viser, at der i 2023 var mere end 1,4 millioner bygninger med fibercementtagplader. Tallet dækker dog både asbestholdige og ikke-asbestholdige tage. Blandt disse bygninger er 47 % beregnet til beboelse.