Copenhills tagryg kan bære det meste

Som rekreativ base for alt fra skisport til vandring har kravene til det 13.000 kvadratmeter store tagareals robusthed været tårnhøje.
For nylig stod Danmarks første skibakke Copenhill klar til at blive indtaget af alle, der sætter pris på en naturoplevelse på Amager. Pressefoto.
For nylig stod Danmarks første skibakke Copenhill klar til at blive indtaget af alle, der sætter pris på en naturoplevelse på Amager. Pressefoto.

Forleden åbnede Copenhill. Siden har alt fra skientusiaster til firluftsfolk haft mulighed for at betræde den grønne “sne” på toppen af Amager Ressourcecenters 80 meter høje bygning, der er tegnet af BIG, som så potentialet i at udnytte den grundlæggende kileform i det avancerede forbrændingsanlæg til at skabe by- og rekreationsparken Amager Bakke med nye rekreative muligheder.

Dagens Byggeri var med på åbningsdagen.

Visionen om at skabe skibakken har krævet innovative og holdbare løsninger. Copenhill skal nemlig ikke bare holde åbent året rundt. Bakken skal samtidig være godt rustet til at danne fundament for alt fra skiløjpe til parkareal med vegetation af forskellig art samt dertilhørende dyreliv såsom fugle, bier og insekter.

Nytænkt logistik

Det har en stor udfordring at få bygningens oprindelige funktion til at spille sammen med hensigterne om at skabe en rekreativ folkepark.

For de over 13.000 kvadratmeter tagdæknings vedkommende er de fundet hos tagpapentreprenøren Multi Tag Entreprise fra Lille Skensved ved Køge. Her har virksomhedens grundlægger og indehaver Jan Steinmüller med sine mere end 35 års erfaring prøvet det meste inden for tagdækning. Alligevel har opgaven krævet en del nytænkning.

Jan Steinmüller påpeger, at projektets helt særlige omstændigheder har krævet specialkompetencer på en lang række områder:

– Ikke mindst logistikken har krævet nytænkning. Den stejle tagflade over en meget lang strækning gjorde det nemlig umuligt at transportere tagpaprullerne ved håndkraft. Derfor er der etableret depoter på en række platforme undervejs på bakken. Hældningen på skibakken har også betydet, at det ikke har været muligt at anvende de store svejsevogne, som normalt bruges til membranarbejder. Derfor har vi også selv udviklet særlige svejsevogne til opgaven, siger han.

Solid membran beskytter tagfladen

Amager Bakkes grundlæggende tagflade er udført som et betondæk, der kræver beskyttelse mod vejr og vind i Øresunds åbne omgivelser. Samtidig betyder anvendelsen som skibakke og naturpark med levende planter, at den påsvejsede membran, der skal beskytte betonkonstruktionen, skal være særlig robust. Tagarealet er derfor blevet beklædt med en særlig membran, som sikrer skibakken mod strabadser og ydre påvirkning i al slags vind og vejr.

Løsningen er dobbeltarmeret og svarer dermed styrkemæssigt til en traditionel løsning med to lag – dog uden det højere ressource- og arbejdskraftforbrug, som en tolagsløsning indebærer.

Holdbare pister mange år frem

Membranmaterialet stammer fra den belgiske producent Derbigum, som herhjemme er repræsenteret af Eurotag Danmark og udelukkende lægges af specialiserede tagpapentreprenører.

Eurotag Danmarks adm. direktør Peter Kranz lægger ikke skjul på, at det vækker stolthed at lægge tagryg til et så spektakulært byudviklingsprojekt. Og som leverandør af membraner, der beklæder millioner af kvadratmeter tag verden over, er han ikke i tvivl om, at Amager Bakke nu er udstyret med solide pister, der nok skal holde mange år frem.

– I de mere end 25 år, hvor vi har leveret materialer til det danske byggeri, har vores energioptimerende tagmembraner præsteret en levetid, som er enestående på markedet. Derbigum beklæder tage, der trodser alt fra bidende polarkulde til brændende afrikansk sol – og nu også ski- og friluftsentusiaster i millionvis. På den måde er virkeligheden vores bedste argument for, at produktet er garant for optimal holdbarhed samt minimale vedligeholdelses- og driftsomkostninger, siger Peter Kranz.

Relateret indhold