Cirkelformet fælleshus: Millionprojekt binder Herning-skoler sammen

Schmidt Hammer Lassen har vundet arkitektkonkurrencen og skal tegne Herningsholm Erhvervsskole & Gymnasiers kommende fælleshus til 60 mio. kr.
Rundt rum med tegl på gulvet. Studerende sidder på bænke, går, står og sidder med papirer på gulvet
Fælleshuset vil bestå af to sammenhængende cirkelformer. Her den åbne, glasindrammede del med café, multirum og udstillingsområde. Visualisering: Schmidt Hammer Lassen og Vismo

Fire arkitektvirksomheder har deltaget i arkitektkonkurrencen om et nyt samlingspunkt for sociale aktiviteter på Herningsholm Erhvervsskole & Gymnasier. Et fælleshus skal knytte Herningsholms campusområde Skills City i Herning sammen og give uddannelsesområdet en tættere forbindelse med bymiljøet.

Nu har en enig dommerjury udpeget Schmidt Hammer Lassen forslag som vinder. Teknisk og faglig støtte kommer fra Niras’ ingeniører og landskabsarkitekterne fra Lytt Architecture.

Læs også

Top10: Skolebyggeri – igangværende

Vinderforslaget lader bygning og landskab smelte sammen til en harmonisk helhed. Bygningen vil bestå af to sammenhængende cirkelformer. En mere lukket del til sport, foredrag og events og en åben glasindrammet del med café, multirum og udstillingsområde.

Binder området sammen

Mindre, runde områder rummer funktioner som kreaværksted og køkkener. Den høje sal skaber plads til sportsaktiviteter, mens multirummet med lavere loftshøjde giver en intim atmosfære. Store udhæng skaber overgangszoner til udendørs aktiviteter, værkstedsøvelser, udecafé og et orangeri, som placeres som et fritstående rundt glashus på kulturbåndet.

Visualisering af bygningen udefra. Udenfor, foran bygningen, der er i træ, træner og snakker små grupper af unge mennesker
En bølgende teglbelægning binder hele området sammen med resten af Herningsholms campusområde. Derved skabes en fleksibel, robust og sammenhængende struktur. Visualisering: Schmidt Hammer Lassen og Vismo

Ved at anvende tegl og biogene materialer lever forslaget op til arkitektkonkurrencens kriterier for funktion og bæredygtighed. Kasper Heiberg Frandsen, partner i Schmidt Hammer Lassen, forklarer:

–  Projektet handler om at etablere rum for samvær og menneskelig forbundethed blandt unge mennesker, der er ved at finde sig selv i deres faglighed på tærsklen til voksenlivet. Det er utroligt meningsfuldt at bidrage til deres oplevelse af at tage en uddannelse i Skills City.

Aktiviteter både inde og ude

I juryens vurdering er der lagt vægt på, at den organiske pavillonform imødekommer alle brugere. Samtidig inviterer den til aktiviteter både indenfor og udenfor, fortæller direktør for Herningsholm Erhvervsskole & Gymnasier, Allan Kortnum:

Læs også

Ingeniørkunst i Aarhus: The Dome kom på plads på 14 dage

– Social bæredygtighed spiller en central rolle på Herningsholm, og med det nye hus kan vi løfte fællesskaber, diversitet og demokratisk dannelse. Vi er sikre på, at Schmidt Hammer Lassens smukke fælleshus vil give eleverne på Herningsholm de allerbedste forudsætninger for at udfolde sig, siger direktøren og tilføjer:

Bygningen set gennem træer. En sti leder op til. Der er store glasfacader øverst på den runde bygning
Store udhæng skaber overgangszoner til udendørs aktiviteter, værkstedsøvelser, udecafé og et orangeri, som placeres som et fritstående rundt glashus på kulturbåndet. Visualisering: Schmidt Hammer Lassen

– Visionen for Skills City er at skabe Europas mest gennemførte og attraktive ’uddannelsesby’ for unge på de erhvervsrettede uddannelser – med A.P. Møller Fondens store donation og vinderforslaget er vi nået et stort skridt nærmere målet om et attraktivt campusområde med stærk sammenhæng på tværs af erhvervsuddannelserne på Herningsholm, siger Allan Kortnum.

Læs også

I Herning river de skolen ned. Ny skole til 231 mio. kr. på vej

A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal støtter opførelsen af fælleshuset og etablering af udendørsområderne med 60 mio. kr.

Relateret indhold