Helsingør Sundhedshus
- Bygherre: Helsingør Kommune
- Totalentreprenør: Elindco
- Rådgivere: Masu Planning, Orbicon og Kemp & Lauritzen
- Arkitekt: Nordic Office Of Architecture
- Ingeniør: Wsp Danmark
- Tekniske specifikationer: KPF Arkitekter, Erik Møller Arkitekter og Niras
- Landskabsarkitekt: Masu Planning
- Omfang: 19.200 kvm, 1 bygning, 4 etager
- Kilde: Byggefakta
Overskriften lyder næste som en af Verdens Bedste Nyheder, der kun fokuserer på positive nyheder, men det er også højst usædvanligt, at et dansk sundhedsbyggeri holder budgettet, samtidig med at det er færdigt til tiden.
Senest har vi her på Dagens Byggeri kunne berette om
– Nyt OUH, der bliver 542 mio. kr. dyrere og forsinkes med samlet 21 måneder, men også bl.a.
– Nyt Aalborg Universitetshospital
– Mary Elizabeths Hospital for børn, unge, gravide på Rigshospitalet samt
– Nyt Hospital Nordsjælland, der var forsinket nærmest fra start af og pt. er fire år forsinket, følger den uheldige trend.
I Helsingør har det taget tre år og kostet 440 millioner kroner at bygge Helsingør Kommunes nye, 19.000 kvm sundhedshus, hvilket er indenfor både budget og tidsplan.
Her er der plads til både kommunale funktioner som ambulant træning og genoptræning, 66 midlertidige døgnpladser, sygeplejeklinik, pårørenderådgivning m.v., regionale funktioner som akutklinik, røntgen, prøvetagning, laboratorier m.v. samt en lang række private behandlere som f.eks. tandlæge, kiropraktor, jordemor, psykologer, flere praktiserende læger, fodterapeut, diætist og børne/unge-psykiatere.
Sundhedshuset er netop blevet indviet, og nu begynder så indflytningen, der er programsat efter en nøje tilrettelagt tidsplan fra januar til april 2023.
Hemmeligheden er…
Men hvad er så hemmeligheden? Hvad har de gjort i Helsingør Kommune for at få både tidsplan og budget til at gå op i en højere enhed?
Ifølge Jan Krog Islin, der er Helsingør Kommunes projektleder på byggeriet, skyldes det først og fremmest, at kommunen som bygherre har været til stede på byggepladsen fra byggeriets start.
– Vi har i princippet været på byggepladsen hele dagen, og dermed har vi kunnet gribe ind, hvis noget var ved at skride. Og vi har kunnet lave en tæt opfølgning og hele tiden været på forkant med at holde budget og tidsplan, siger Jan Krog Islin, der har fulgt byggeriet tæt fra start til slut sammen med en maskinmester og en bygherrerådgiver.
Laver genopretning med det samme
Jan Krog Islin kan komme med adskillige eksempler på, hvordan det hjælper, at projektledelsen er til stede på byggepladsen hele tiden. Hvis man ser en håndværker lave en fejl, kan man få fejlen rettet med det samme, hvilket ofte vil være hurtigere og billigere, end hvis fejlen først blev opdaget senere.
Projektledelsen kan reagere prompte, hvis noget bliver bygget på en måde, der ikke er tilfredsstillende. Den kan også kontrollere, at det der bliver faktureret fra entreprenørerne, rent faktisk stemmer overens med det arbejde, der er blevet lavet.
– Det opstår hele tiden fejl, stort og småt. Hvis man venter med at påpege fejl til slutningen på byggeriet, skrider tiden. Her laver vi genopretningen med det samme, og entreprenøren får mulighed for at rette op med det samme. Det er både hurtigere og billigere, siger Jan Krog Islin.
De tørre tal taler for, at det har været indsatsen værd. Normalt betragter man en budgetoverskridelse på 10 % som værende inden for det acceptable, men byggeriet af sundhedshuset har altså holdt sig inden for budgettet på 440 mio. kr., og er ovenikøbet blevet færdigt til tiden.
Helsingør Kommune brugte samme setup til byggeriet af Skolen i Bymidten, der var nomineret til Årets skolebyggeri 2020, men ellers er det nyt for Helsingør Kommune at følge byggerier så tæt.