Bygger med 10 forskellige hampprodukter. Om 6 måneder står Hampens Hus færdigt

Hamp udgør sammen med et skruefundament, glas, træ og kork den fulde materialeliste på det 80 kvm Hampens Hus, som nu opføres i Nykøbing Falster.
Visualisering af et etplanshus for enden af en sti. Huset er lysebrunt med mørkt tag
De mange forskellige hampebaserede materialer, der anvendes i Hampens Hus skal bl.a. vise, at hamp er en afgrøde med mangfoldige potentialer til nutidens og fremtidens boliger og byggerier. Visualisering: Zanstudio v/ nikolova/aarsø

Byggeriet af det eksplorative og innovative pionerbyggeri Hampens Hus, der skal opføres i Nykøbing Falster, er nu sat i gang efter lidt forsinkelse. Den 80 kvm bygning, der primært opføres i hamp, bygges ved CELF-gymnasierne på Merkur Plads af entreprenørfirmaet Adserballe & Knudsen.

Som noget helt nyt skal totalentreprenøren benytte ikke færre end 10 forskellige hampprodukter:

  • Hampe’træ’ til vindueskarme
  • Hempecrete til ydervægsopbygning
  • Hampefiber isoleringsbatt til indbygget isolering i ydervægge, terrændæk og tage
  • Hampestøvsplader; en cellulosebaseret plade hvor 50 % indhold er hampestøv. Bruges som afstivende plader i konstruktionen
  • Hampekomposit tag- og facadeplader. Udvikles specifikt til projektet. Består af 50 % hampefiber og 50 % bioresin
Læs også

Afprøver halm, hamp og ålegræs i det der kan blive fremtidens boliger

  • Hampekomposit gulvklinker. En relativ høj procentdel af produktet er hampefiber
  • Hampekalk – byggeplader. Bruges både indvendig og udvendig. Er en vigtig del i husets opnåelse af brandkrav
  • Hampepuds. Både lerpuds (indvendig) og kalkpuds (udvendig) tilsættes hampeskærver.
  • Hampereb
  • Hampetekstiler

Ud over disse 10 hampmaterialer indgår følgende materialer: Et skruefundament, glas i vinduerne, træ i konstruktionen og i døre samt kork i terræn og tagdug.

Vil skabe danske værdikæder for industrihamp

Hampens Hus er tegnet af nikolova/aarsø i København, der har specialiseret sig i byggeri med netop biobaserede byggematerialer. Tegnestuen står bl.a. bag Tversted House, hvor alle bærende konstruktioner og materialer er træbaserede.

I Tversted-huset er selv fundament og terrændæk udført helt uden anvendelse af klimabelastende materialer som beton og stål. Tversted House var blandt de tre finalister til Årets Lavemissions Træbyggeri 2023, men måtte dog se sig slået af MiniCO2 Etagehus Træ i Fredericia.

Kig gennem et hus med vinduer til venstre. to mennesker er på vej ud af bygningen
Materialerne til Hampens Hus importeres fra flere forskellige lande. Det burde dog være muligt at producere hampen lokalt, lyder det fra arkitektfirmaet nikolova/aarsø, der har designet bygningen. Visualisering: Zanstudio v/ nikolova/aarsø

Materialerne til Hampens Hus importeres fra flere forskellige lande. Men ifølge arkitekt og stiftende partner i nikolova/aarsø, Jonas Aarsøe, burde det ikke være sådan:

– Ambitionen om at skabe danske værdikæder for industrihamp med Hampens Hus som showcase er præcis det, der skal til for at vi får gang i produktion og innovation her i Danmark – og i sidste ende dansk producerede byggematerialer. Den mulighed har vi grebet, og vi kan ikke vente med at folde det hele ud og komme i gang med huset, siger arkitekten.

Deler erfaringerne

Teknisk direktør i entreprenørfirmaet Adserballe & Knudsen, Jakob Kock, ser bl.a. frem til at arbejde med de mange forskellige typer materialer af hamp, som huset er bygget op af:

Læs også

Afleveret før tid: Almene træboliger opført i digitalt byggesystem står færdige

– Vi tager vores del af ansvaret for den nødvendige ændring hen imod brug af bæredygtige byggematerialer, som dansk byggeri skal tage hurtigst muligt, og vi vil naturligvis dele vores erfaringer med materialerne. Vi glæder os over at være en del af et stærkt team, der vil skabe en masse ny viden, som vi – og hele branchen – kan bruge, siger han.

100 % biobaseret vandtæt tagplade

Som en meget spændende del af projektet har arkitekten fået mulighed for i sparring med entreprenøren at udvikle en 100 % biobaseret vandtæt tagplade med hampefibre og en biobinder. Pladen produceres i Nederlandene og bliver ’kronen’ på huset, når pladerne efter planen afslutter byggeriet ultimo august. Dette er muliggjort med støtte fra Boligfonden Kuben, hvor Sidse Buch er direktør:

Det lille lysebrune hus ligger mellem træerne med græsplæne foran
Med Hampens Hus som reference håber tegnestuen nikolova/aarsø fremadrettet at kunne skabe danske værdikæder for industrihamp som den, der benyttes til hamphuset. Visualisering: Zanstudio v/ nikolova/aarsø

– Vi har brug for flere biogene byggematerialer, hvis vi skal gøre vores byggeri mere bæredygtigt. Hamp kan plantes igen og igen, optager CO2 fremfor at udlede det, og tærer ikke på forbruget af fossile råstoffer. Vi håber, at Hampens Hus kan inspirere byggebranchen til at eksperimentere mere med biogene byggematerialer, så vi kan sætte fart på den grønne omstilling, siger hun. 

Har været anvendt i århundreder

Realdania, der støtter projektet, støtter i forvejen en lang række projekter, der undersøger, hvordan biobaserede byggematerialer kan vinde indpas i byggerier i Danmark. Bl.a. har den filantropiske forening støttet MiniCO2 Etagehus Træ.

Projektchef i Realdania, Stig Hessellund, ser derfor frem til, at både håndværkere, arkitekter, bygherrer og ingeniører kan finde inspiration i de løsninger, unikke egenskaber og den æstetik, der vil være i Hampens Hus.

Læs også

Ny brancheforening: ”Biobaseret isolering skal være et standardvalg”

– De biobaserede byggematerialer har været anvendt i Danmark i århundreder. Der er derfor meget historisk viden, vi bør genopdage – ikke for at bygge, som vi gjorde, men for, at den fornuft og indsigt kan berige måden, vi bygger på i dag, siger han.

De 2,7 mio. kr., det koster at bygge det 80 kvm hamphus, kommer fra Realdania, Boligfonden Kuben, EU Interreg program North Sea Region og Guldborgsund Kommune. Huset forventes at stå færdigt i løbet af sensommeren 2025.

Relateret indhold