Byggebranchen er langt bagud på IT

Byggebranchen er præget af konservativ drift, mener virksomhed bag et nyt projektstyringssystem, med hvilket de vil gøre op med excel-ark og manuelle arbejdsgange.
Ifølge entreprisechef Søren Daugaard fra Rasmus Friis A/S sparer han personligt op til en hel dag om ugen ved at lade papirfakturaer overgå til elektroniske. Pressefoto.
Ifølge entreprisechef Søren Daugaard fra Rasmus Friis A/S sparer han personligt op til en hel dag om ugen ved at lade papirfakturaer overgå til elektroniske. Pressefoto.

For få år siden kunne John Theisen som entreprenør se frustreret til, når byggeopgaver jævnligt blev forsinkede og fordyrede på grund af mailforvirring og forkerte leverancer. I dag har han skiftet titel fra direktør i en entreprenørvirksomhed til iværksætter.

Under navnet Chisa har John Theisen udviklet et digitalt projektstyringssystem, der skal dække et hul i branchen. For på trods af, at samfundet er blevet mere digitalt, har det ikke slået igennem i byggebranchen, lyder det fra John Theisen:

– IT-mæssigt er byggebranchen langt bagud. Det er en konservativ branche, hvor man gør det, man altid har gjort. Derfor har der indtil nu utroligt nok ikke eksisteret et intelligent system, der kan skabe overblik over alle projekter i lige præcis byggebranchen. Det oplevede jeg selv i min tid som entreprenør, og det er også det, vi hører, når vi er rundt på byggepladserne, fortæller John Theisen.

At branchen halter digitalt bagud, viser nye tal fra Danmarks statistik. Og Erhvervs- og arbejdsgiverorganisationen Dansk Byggeri har tidligere udtalt, at bygge- og anlægsbranchen har en god bid vej igen, hvis de skal bruge lige så mange penge på it som resten af de danske virksomheder.

Elektroniske fakturaer

Entreprenørvirksomheden Rasmus Friis A/S er en af de virksomheder, der har indført Chisa. I øjeblikket anvendes systemet i forbindelse med opførelsen af Skovkvarteret, et nyt boligområde med 143 boliger i Ørestaden.

– Vi har brugt enormt meget tid på ting som papirfakturaer tidligere, og nu kører det hele bare elektronisk. Personligt har jeg sparet ca. op til en hel dag om ugen på administration, fortæller entreprisechef Søren Daugaard.

Grundlæggende er Chisa et digitalt projektstyringssystem, der giver overblik over hele projektet. Systemet fungerer ved, at alle parter omkring et byggeprojekt inviteres ind i projektstyringssystemet, og derved får adgang til en aktivitetslog, hvorfra alle aktiviteter vedrørende projektet kan ses.

– Og det giver en sikkerhed for, at dokumenter og bilag ikke bliver væk, ligesom vi har adgang til dem over alt, som har øget vores bevægelsesfrihed og sparet os for en masse arbejde, siger Søren Daugaard, der også finder tryghed i, at vigtig viden ikke forsvinder, hvis medarbejdere bliver syge eller skifter job:

– Vi kan jo ikke komme uden om, at det er en branche med stor udskiftning. Det har indtil nu givet en risiko for informationstab og huller.

Ud over at rumme alle dokumenter er Chisa også platform for al korrespondance omkring byggeprojektet. Det er nemlig i kommunikationen mellem parterne, der ligger en stor risiko for informationstab og dialog, som bliver trukket i langdrag, oplyser John Theisen.

– Som tingene er foregået hidtil i rigtig mange projekter, kører korrespondancerne via parternes respektive mailbokse. Her er der risiko for, at mails bliver forældede, misforståede eller slettet, siger direktøren.

John Theisen udviklede Chisa efter at have været entreprenør i flere år og oplevet, hvordan branchen manglede intelligente digitale løsninger. Pressefoto.
John Theisen udviklede Chisa efter at have været entreprenør i flere år og oplevet, hvordan branchen manglede intelligente digitale løsninger. Pressefoto.

Relateret indhold