Trods udfordringer med vind og vejr i Hirtshals er væggene nu rejst til et nyt bioraffinaderi for fødevareingrediensfirmaet Biomega, der, hvis tidsplanen holder – og det ser den ud til at gøre – afleveres til sommer.
– Bygningen skal huse udstyr til verdens mest moderne bioraffineringsproces til at udvinde lakseolie og lakseprotein fra de rester af fisken, der blandt andet kommer fra vores naboer i Hirtshals fra det, de ikke selv kan bruge direkte i forbindelse med udskæring af laksefileter. Biomega kommer med et væsentligt bidrag til øget bæredygtighed i produktionen af laks og vil være en del af den cirkulære økonomi i Hirtshals, fortæller direktør Stig Petersen fra Biomega.
Kvadratmeter på flere niveauer
Projektet omfatter to plan, hvor stueplan rummer 1550 m2, som indeholder råvarelager, produktionsudstyr og færdigproduktlager. Ydermere indeholder bygningen en overetage på 1000 m2 fordelt på flere niveauer med henholdsvis administration, velfærd, og produktionsudstyr.
Bygningen opføres på direkte fundering, funderet på etableret sandpude. Byggeriet opføres med en bærende konstruktion af stålgitterspær, med facader af sandwichpaneler, mens indervægge og dæk er en kombination af in-situ støbt beton og betonelementer.
Skarp koordinering
Cirka 100 ton maskinudstyr for et trecifret millionbeløb skal installeres i bygningen. Blandt andet skal nogle store tanke hejses ned gennem taget, og derfor skal den del af bygningen, der skal rumme produktionen, gøres færdig med vægge og gulv, mens taget først skal lægges på, når maskinerne er på plads:
Det kræver en hel del koordinering mellem bygherres maskinleverandør og NCC, når man fra uge syv skal arbejde på pladsen side om side, fortæller områdedirektør Jakob Søe Lundgaard:
– Det kommer til at foregå helt frem til aflevering af den sidste del af projektet i maj.
Parallelarbejde
Derudover skal en række maskiner på mellem fem og syv ton føres ind gennem siden af bygningen, før panelerne monteres. Ifølge tidsplanen skal NCC derfor aflevere produktionsområdet først, mens lagerbygning, kontor og omklædningsfaciliteter afleveres senere.
– Det, der er spændende her, er, at allerede, mens NCC gør bygningen færdig, så begynder vi at arbejde parallelt, fortæller Biomegas projektleder Jørgen Marvig.
– NCC færdiggør en del af bygningen, så vi kan montere maskiner, mens de bygger det øvrige projekt færdig.
Bioraffinaderiet opføres som led i udvidelsen af Biomegas produktion af protein og olier fra blandt andet laks som ingredienser til fødevarer samt foder til hunde og katte.