I Brande skal Storegade og Torvet forbindes med området ved Strømmen, Brande Å, hallerne og Artium.
Nu har den filantropiske forening Realdania bevilget 15 mio. kroner som del af en Bymidtepulje, der skal skabe nyt liv i de mindre og mellemstore byers bymidter rundt om i landet, og dermed er finansieringen af projektet til knap 40 mio. kroner stort set på plads.
– Vi glæder os over muligheden for at støtte et projekt, som viser, hvordan handelsliv, park, skole og fritidsområde kan bindes sammen centralt i Brande og være med til at skabe mere liv og aktivitet i området. Brande City har lagt et stort stykke arbejde i at udvikle projektet. Og det er et godt eksempel på, at der er mange, gode lokale kræfter til stede i de små og mellemstore byer, som kan bane vejen for fornyelse, siger Ditte Marquard Jessen, der er projektchef i Realdania.
Arkitekter inddrages
Nu er næste skridt at gennemtænke og opsætte de præcise kriterier for, hvordan arkitekter skal inddrages. Valget af arkitekter, som skal give et bud på den bedste løsning, afgøres omkring sommerferien, og godt tre måneder senere vil det færdige projekt kunne offentliggøres.
Første spadestik til dele af byfornyelsen ventes at blive taget i foråret 2024.
Byfornyelsen består af flere tiltag:
Torvet begrønnes for at styrke Gennembruddet og forbindelsen til åen. Fokus bliver på opholdskvalitet, ly og et mere biodiverst udtryk. Selve nedrivningen af ejendommen på Storegade 34 giver mulighed for at skabe det nødvendige gennembrud mellem områderne i midtbyen. Et nyt væksthus skal bidrage til bylivet hele året, alle dage, uanset om der er få eller mange tilstede.
Den nye byforbindelse Gennembruddet bliver et grønt og frodigt byrum, der kombinerer oplevelser, leg og ophold med funktioner som trappe og ramper, der vil give direkte tilgængelighed til åen. Dele af Brande Å skal udvides, og samtidig tænkes åen ind i det rekreative miljø nedenfor Gennembruddet. De store åbne områder, som primært består af klippede græsarealer, skal omdannes til en klimapark med langt mere biodiversitet.
Visionen bringes et skridt videre
Baggrunden for projektet er, at bygningerne på Brandes handelsgade historisk set har vendt bagsiden mod de attraktive arealer ved Brande Å, og lokalt er der spiret et ønske om at få bundet de rekreative områder ved åen sammen med hovedgaden.
Derfor lancerede Brande City i 2021 en vision om at opkøbe og nedrive ejendommen på Storegade 34, og via dette gennembrud skabe en direkte forbindelse fra Torvet og handelsgaden til de grønne områder ved Brande Å og videre til Brande Hallerne og Artium.
Realdanias donation sker i forlængelse af, at Ikast-Brande Kommune og Realdania i februar 2022 i fællesskab indledte og finansierede en forundersøgelse af, hvordan et gennembrud i rækken af bygninger på Storegade kan skabe en mere sammenhængende og fremtidsorienteret bymidte med bedre rammer for mangfoldighed i byfællesskabet. Rådgivningsfirmaet Grandville har været med i processen, som blandt andet har omfattet en kortlægning af lokal viden fra borgere og erhvervsliv.
– Vi er glade for, at Realdania også kan se det store potentiale i projektet og fortsat bakker op. Nu ser vi frem til at se, hvordan arkitekterne bringer visionen et skridt videre til gavn for Brande og byens borgere, siger construction project manager hos Bestseller, Lennart Lilleøre Krarup.