I næste uge – tirsdag d. 16. maj kl. 16 – tages første spadestik til et nyt landsbyfællesskab i det smukke istidslandskab nær Hvalsø.
Sjællandsk Muld bygges i træ med åndbare facader og vil have et lavt CO2-aftryk.
Læs også: Fossilfrit stål i 2026 – nyt partnerskab baner vejen
Ligeledes går projektet foran inden for selvforsynende energifællesskaber, økologisk landbrug i Hyllegården Høje og moderne deleøkonomi. I storbofællesskabet Hyllegård Høje, som Sjællandsk Muld er det første bofællesskab af flere som bygges, skaber man Danmarks største privatejede termonet.
Et oprigtigt drive
35 familier og Almenr, der hjælper med at projektere, finansiere og etablere ‘landsbyer’ og boligfællesskaber, står bag udviklingen af Sjællandsk Muld, der vil blive det fjerde byggefællesskab på Almenr-platformen.
Projektet er finansieret af en kombination af Merkur Andelskasse, Hyllegård Høje og Almenr sammen med byggefællesskabet. Effekt Arkitekter har tegnet landsbyen, mens Enemærke & Petersen står for byggeriet.
– Det er en fornøjelse at mærke det oprigtige drive, som hele fællesskabet omkring Sjællandsk Muld ligger i at skabe et byggeri med lavt CO2-aftryk. Vi har allerede arbejdet sammen med Effekt Arkitekter på Velux’ ambitiøse Living Places byggeri i Jernbanebyen, hvor vi opnåede et ultralavt CO2-aftryk, og nu skal vi forhåbentligt gentage succesen her, siger adm. direktør i Enemærke & Petersens, Troels Aggersbo.
Kunder kobles sammen
Ole Mathiassen, der er direktør for Erhverv i Merkur Andelskasse, fortæller, at projektet er et godt eksempel på, hvad der kan udrettes, når man er flere, der løfter sammen:
– I Merkur er vi rigtigt glade for at have koblet to af vores kunder sammen – initiativtagerne blandt Sjællands Muld, der havde de gode viljer og idéer, og Almenr, der havde den nødvendige know-how ift. et byggeri af denne her kaliber. Med finansiering fra os i Merkur er det her er jo et rigtigt godt eksempel på, hvordan vi i fællesskab kan skabe rammerne for at bæredygtige visioner bliver til virkelighed, siger han.
Læs også: Godkendt: 26 vindmøller opføres i Øresund
Adm. direktør Per Feldthaus, Almenr, supplerer:
– Dette projekt er et direkte resultat af en borgerdrevet proces og et værdifællesskab mellem samarbejdspartnerne, som har kunnet sikre, at landsbyen kunne gå fra drøm til virkelighed.
Ved, hvad de vil have
Ulrik Mathiasson, projektarkitekt hos Effekt, fortæller, at arkitektvirksomheden sammen med de kommende beboere af Sjællandsk Muld har udviklet boligerne i en beboerdrevet proces – hvilket gør, at grænserne kan skubbes længere:
– Beboerne ved, hvad de gerne vil have, og de er villige til at gå en ekstra mil for at få et mere bæredygtigt byggeri. De tænker ikke på profit eller på at lave standardboliger, men på hvordan kan vi få det fællesskab, vi ønsker, med fokus på bæredygtighed og sundhed.