Antallet af ulykker ved vejarbejder bekymrer: ”Vi bør reagere”

Statistikker fra Vejdirektoratet viser, at ulykker ved vejarbejder reelt er dagligdag.
Advarselsskilt om vejarbejde.
- Vi bør reagere på statistikker, der går i den forkerte retning. Det fortæller os, at vi skal arbejde endnu mere proaktivt med at forbedre sikkerhedskulturen, lyder det fra Vej-Eu (Vejsektorens Efteruddannelse), der udbyder kompetenceudvikling på infrastrukturområdet. Foto: Gettyimages.

377 uheld ved vejarbejder.

Det viser de senest tal fra Vejdirektoratet, og dermed er ulykker på vejene reelt dagligdag.

189 af uheldene fandt sted i Region Hovedstaden, 100 i Region Syddanmark, 47 i Region Midtjylland, 24 i Region Sjælland og 17 i Region Nordjylland.

– Sammenlignet med 2021 er antallet af uheld (frem til 2023, red.) steget med 50. Det er en stigning på 16 %, og det er ikke tilfredsstillende, siger sekretariatschef Eva Kartholm fra Vej-Eu (Vejsektorens Efteruddannelse), der står bag hovedparten af de obligatoriske kurser ’Vejen som arbejdsplads’, der leverer værktøjer, som skal øge sikkerheden:

– Der er en bekymrende tendens, der kan vidne om et stigende pres på de mennesker, der dagligt arbejder på og omkring vejene.

Læs også

Politisk aftale: Ny metrolinje skal til Lynetteholm

Ifølge Eva Kartholm repræsenterer hver ulykke ikke blot en risiko for vejarbejderne, men også for trafikanterne, der kører igennem de afspærrede områder. Og der er givetvis fejl på begge sider, siger hun, hvorfor Vej-Eu også advarer mod udviklingen, der ser ud til at gå i den forkerte retning:

– Det er afgørende, at vi fastholder et skarpt fokus på sikkerheden. Det indebærer at sikre, at alle vejarbejdere er korrekt uddannede, at virksomhederne fastholder fokus på ’Vejen som arbejdsplads’. Og så skal trafikanter selvfølgelig respekterer skiltning, hastighedsbegrænsninger og sikkerhedsforanstaltninger omkring vejarbejder.

Rækker ud til alle aktører

Eva Kartholm foreslår, at der overvejes nye teknologiske løsninger samt yderligere kampagner, der kan øge trafikanternes opmærksomhed.

Læs også

14 offentlige bygherrer forpligter sig til at mindske brug af nyopgravede råstoffer

– Vi bør reagere på statistikker, der går i den forkerte retning. Det fortæller os, at vi skal arbejde endnu mere proaktivt med at forbedre sikkerhedskulturen, siger Eva Kartholm og rækker ud til alle aktører – fra entreprenører til myndigheder og trafikanter – som alle skal være med til at sikre, at vejarbejdere kan udføre deres arbejde uden frygt for liv og helbred:

– Målet er givet, nemlig at arbejde på vejene skal være lige så sikkert, som arbejde på en hver anden arbejdsplads.

Relateret indhold