Almene renoveringer i superligaen – langt færre svigt end i nybyggeriet

Ved eftersynene er der næsten ingen alvorlige fejl i renoveringerne, blot en fjerdedel af dem som findes i det almene nybyggeri, melder Byggeskadefonden.
Dianavænget i Odense, hvor stort set hele klimaskærmen er udskiftet, fremhæves af Byggeskadefonden som en vellykket renovering. Foto: Jens V. Nielsen.
Dianavænget i Odense, hvor stort set hele klimaskærmen er udskiftet, fremhæves af Byggeskadefonden som en vellykket renovering. Foto: Jens V. Nielsen.

Tendenser for svigt i alment byggeri

  • Der er en stigende andel af skadeanmeldelser for nybyggerier og renoveringer, der er under 10 år gamle.
  • Procentdelen af anmeldelser, hvor nybyggerier og renoveringer er under 10 år, er i år 2022 faldet sammenlignet med 2021. Antallet er dog fortsat højt sammenlignet med de seneste 20 år.
  • Færre men dyrere skade. Der er en stigende tendens til, at top-10 af de dyreste skadesager udgør en større og større andel af de samlede udgifter til udbedring af skadesager.
  • I 2022 udgør top-10 hele 36% af den samlede reservation til skadedækning.
  • Den procentvise andel af nybyggerier og renoveringer med alvorlige svigt er fortsat lav. Bedst går det for renoveringerne og bygningsfornyelserne.

Det er en god nyhed. Der skal generelt renoveres og ombygges en masse byggeri de kommende år. Fordi det er mere bæredygtigt at udnytte mest muligt af den bygningsmasse, der er bygget, frem for at rive ned og bygge nyt. Det er der nogenlunde enighed om.

Det kunne så give anledning til at overveje, hvorvidt der også kommer byggeri i holdbar kvalitet ud af renoveringer. Ofte kan ændringer som mere isolering eller nye tætte vinduer give afsæt for skader på ældre bygninger.

Men frygten er tilsyneladende ubegrundet, i hvert fald hvis man kigger i Byggeskadefondens nyeste statistik over alvorlige svigt i det almene byggeri de seneste 10 år.

Renoveringer med høj byggeteknisk kvalitet

For skønt der har været en stigende andel af skadesanmeldelser blandt nybyggeri og renoveringer der er under 10 år gamle, så det nu ligger højt sammenlignet med de seneste 20 år, så er det dog stadig lavt – og især for renoveringerne er der tale om et opmuntrende lavt antal skader, mener Byggeskadefonden.

I 2022 blev der i nybyggerier anmeldt 120 byggeskader, mens der i renoveringer blev anmeldt 23 byggeskader.

I gennemsnit er der alvorlige svigt i 4,8 % af nybyggerierne, mens der kun er alvorlige svigt i 1,4 % af renoveringerne.

Gennemsnitlig andel af almene nybyggerier og renoveringer med alvorlige svigt set over 10 år - det går langt bedre med renoveringerne end med nybyggerierne.
Gennemsnitlig andel af almene nybyggerier og renoveringer med alvorlige svigt set over 10 år – det går langt bedre med renoveringerne end med nybyggerierne.

– I de kommende år vil vi se en stærkt forøget aktivitet inden for renovering af almene boligbyggerier. Det er derfor meget positivt, at den byggetekniske kvalitet af de almene renoveringer er så god og faktisk har været god i hele den periode, hvor Byggeskadefonden har efterset renoveringer, påpeger Morten Søegaard-Larsen, der er driftsdirektør i Byggeskadefonden.

Flest byggeskader fra fejl i ydervægge

Byggeskadefonden har også kigget på, hvilke bygningsdele, der har flest byggetekniske svigt som fører til byggeskader.

I både nybyggerier og renoveringer skyldes de anmeldte byggeskader oftest byggetekniske svigt i ydervægge. 39 % af de byggeskader, der i 2022 er anmeldt i renoveringer, skyldes byggetekniske svigt i ydervægge.

I nybyggerier er det 35 % af de anmeldte byggeskader, der skyldes byggetekniske svigt i ydervægge.

Det betyder, at de projekterende bør være særlig opmærksomme på at risikovurdere de byggetekniske løsninger, der vælges til ydervægge:

– Risikovurdering af et byggeprojekt vil altid bero på en vurdering af de konkrete byggetekniske løsninger og den sammenhæng, de indgår i. Et byggemateriale kan således være risikabelt at bruge i ét byggeri, mens det er sikkert at bruge i et andet, påpeger teknisk chef i Byggeskadefonden Kathrine Birkemark.

– Om en løsning er sikker, afhænger bl.a. af bygningens beliggenhed, udformning, kompleksitet og byggetekniske kvaliteter. Her skal man trække på erfaringer med lignende byggetekniske løsninger.

I Byggeskadefondens årsberetning nævnes også en række vellykkede renoveringer og nybyggerier fremhævet for deres byggetekniske kvaliteter.

Øverst i artiklen er det fra renoveringen af Dianavænget i Odense, hvor stort set hele klimaskærmen er udskiftet til nye præfabrikerede, lette og højisolerende facadeelementer samt nye altangange, vinduer og indgangspartier.

Relateret indhold