Aflukningsmoduler brugt ved hospitalsbyggeri

Rigshospitalets nye nordfløj er snart klar, og Altiflex moduler til midlertidig aflukning var med til at sikre en grøn byggeproces.
I takt med, at facaden er blevet færdig, er Altiflex modulerne blevet flyttet fremad gennem etagerne i Nordfløjens syv afsnit. Foto: Sweco.
I takt med, at facaden er blevet færdig, er Altiflex modulerne blevet flyttet fremad gennem etagerne i Nordfløjens syv afsnit. Foto: Sweco.

Rigshospitalet har snart en færdigbygget Nordfløj på 54.000 kvadratmeter og otte etager med blandt andet operationsstuer og en intensiv afdeling. Byggeriet af den nye fløj har stået på siden 2015, og rådgiveren Sweco har balanceret mellem de grønne krav til byggeprocessen.

Den midlertidige aflukning af Nordfløjens syv afsnit har også været et emne. Bygherren Region Hovedstaden kræver nemlig, at man begrænser både energiforbrug og mængden af affald.

Den midlertidige aflukning har været nødvendig, fordi facaden i den nye fløj er afsluttet afsnit for afsnit og etage for etage. Derfor er der løbende blevet lukket af imellem de enkelte afsnit, for at få indetemperaturen op og arbejdet i gang i takt med, at facaden er blevet færdig. Både støbning og arbejdsforhold kræver nemlig varme, og bygherren kræver samtidig begrænsninger på både affaldsmængde og energiforbruget til opvarmningen.

Fleksibilitet, isolering og genbrug

Lasse Knudsen fra Sweco, som er en del af totalrådgivergruppen, sidder med projektet, og han forklarer, at modulerne opfylder alle krav:

– Vi har blandt andet brugt Altiflex-modulerne som interne vægge. I takt med, at facaden er blevet færdig, har Altiflex været ude og flyttet dem fremad gennem etagerne i Nordfløjens syv afsnit. På den måde har vi hurtigt fået et indeklima, så støbningen kom i gang, og så arbejdsmiljøet blev i orden. Tidsplanen har også været vigtig for os. Derfor er det vigtigt, at modulerne er nemme og hurtige at flytte frem igennem bygningen, og at de er fleksible i forhold til størrelsen af den åbning, de skal aflukke. Dermed har de levet helt op til bygherrens krav om, at materialerne bliver genbrugt, og at der er en grænse for energiforbruget til opvarmning. Det kunne vi ikke have klaret med lægter og plastik, siger han.

Modulerne er allerede genbrugt

Altiflex modulerne blev også brugt til indhejsningsporte i Nordfløjen i det meste af byggeperioden, for modulerne er sikkerhedsgodkendt til det. Modulerne begrænser også støjen på den fungerende del af rigshospitalet, for de tager omkring 20 db af den lyd, som passerer gennem dem.

Nu er modulerne imidlertid leveret tilbage til Altiflex, konstaterer direktør Carsten Sørensen:

– De moduler er allerede blevet både vasket og efterset, og vi har leveret dem til det næste byggeri. Nogle af dem har vi faktisk opgraderet ved at armere dem med tentorstål, så nu er de vægge i tyverisikre opbevaringsrum ude på en byggeplads, siger han.

Relateret indhold