Halvdelen af gadelamperne i Aarhus Kommune skal udskiftes i løbet af de kommende tre-fire år. Det skyldes først og fremmest et EU-direktiv, der fra næste år betyder, at der ikke længere må produceres nye lyskilder med kviksølv til brug i EU.
Skønsmæssigt regner kommunen med, at udskiftningen kommer til at koste mellem 160 og 175 millioner kroner at gennemføre frem til 2018. Der er tale om udskiftning af næsten 29.000 gadelamper. Projekteringen i de kommende måneder vil vise præcist, hvor mange gadelamper der skal udskiftes.
– Det er fortrinsvis i yderområderne af kommunen, der vil blive skiftet lamper, fortæller Henrik Søndergaard fra kommunens Center for Byens Anvendelse – tidligere Trafik og Veje.
– På de store indfaldsvej til midtbyen sidder der i forvejen højtryksnatriumlamper, der er forholdsvis energieffektive. I nye udstykningsområder har vi i flere år også brugt højtryksnatriumlamper.
Valgte LED-lys
Men når der skal vælges nye lyskilder til udskiftningen i de kommende tre-fire år, er favoritten LED-lys.
– LED-lyskilder er stadig dyrere i indkøb per styk, men specielt inden for de seneste år er der sket en udvikling i antallet af brændetimer fra cirka 50.000 timer til et sted mellem 80.000 og 100.000 timer, fortæller Henrik Søndergaard.
– Det betyder, at LED-lyskilder er blevet meget mere interessante. Samtidig er det teknisk nemmere at dæmpe belysningen med eksempelvis 50 procent end at slukke hver anden lampe om natten, sådan som vi gør i dag. Derved undgår vi “mørke huller” i belysningen.
For nogle år siden bestilte Aarhus Kommune en rapport hos Cowi, der viste, at det kunne være en god miljømæssig gevinst ved at skifte til LED-lamper, men økonomisk var det svært at få et projekt til at hænge sammen.
Kritik af LED-lys
Aarhus Kommune besluttede dengang at se tiden an – også fordi kvaliteten af LED-belysningen blev betvivlet. Siden har udviklingen medført, at både økonomien og kvaliteten af LED-teknologien har bevæget sig i en positiv retning.
– Vi havde specielt fokus på de danske regler for vejbelysning, hvor der dengang var en tendens til, at LED-armaturerne kunne blænde for meget, siger Henrik Søndergaard.
– Det problem er der en del af producenterne, der har løst i dag.
Sparer 42 procent
Aarhus Kommune bruger i dag cirka 15,6 millioner kWh. Når alle gadelamper er udskiftet i 2018, regner kommunen med, at det giver en besparelse på 6,6 millioner kWh – en besparelse på 42 procent. Det svarer til, hvad næsten 1500 husstande bruger i elektricitet om året.
I skrivende stund er Aarhus Kommune i gang med et rådgiverudbud, hvor der efterfølgende træffes en beslutning om hvilken ekstern rådgiver, der skal hjælpe kommunen med projektet.
– Herefter går projekteringen af arbejdet i gang, fortæller ingeniør Louise Klinkby fra Center for Byens Anvendelse.
– I den forbindelse skal vi have et endeligt overblik over, hvor der skal udskiftes gadebelysning og hvor mange gadelamper, der præcist skal udskiftes. Projektet udbydes som ét EU-udbud i starten af 2015. Udførelsen bliver delt op i flere etaper. Hvor mange ved vi endnu ikke.
Udskiftning og levering
EU-udbuddet handler om både udskiftning og levering af gadelamperne.
Aarhus Kommune har fået tildelt op til syv millioner kroner i tilskud fra EU til forberedelserne af udskiftningen – fra en fond med navnet ELENA, der står for European Local Energy Assistance.
Når EU-direktivet træder i kraft næste år, vil det fortsat være muligt at bruge de kviksølvlyskilder, der er opsat i gadebelysningen, og som findes på lager, men det vil ikke være muligt at købe nye reservedele. Derfor arbejder flere af landets kommuner med udskiftning af gadebelysningen, der samtidig har den effekt, at kommunerne sparer mange penge på elektricitet.