100-året for Genforeningen i 2020 begynder om ganske få måneder, og fejringen af den historiske begivenhed vil blive markeret i hele Danmark – også i Aabenraa Kommune. En af de ting, som kommunen bidrager med til Genforeningen 2020, er at omdanne arealet foran Folkehjem og Aabenraa Bibliotek til en Genforeningspark.
Udover at få skabt Genforeningsparken udføres også arbejdet med at bygge en fælles indgang for Aabenraa Bibliotek og Folkehjem, der skal bringe de to institutioner tættere sammen blandt andet om Genforeningens historiefortælling.
En attraktion og et grønt åndehul
Aabenraa Kommunes vision for Genforeningsparken er, at parken skal være en attraktion og et grønt åndehul i Aabenraa, som danner rammen om større arrangementer og begivenheder både i forbindelse med Genforeningen 2020 og efterfølgende, men skal også i sig selv være et byrum, der giver værdi til området – både æstetisk og funktionsmæssigt.
I Genforeningsparken skabes en fortælling om de 3000 danskere, som stod og hørte H. P. Hanssens tale på Folkehjems balkon 17. november 1918, ved fodaftryk i granitbelægningen.
Der vil være mulighed for læring, da der blandt andet kommer til at være en tidslinje integreret i belægningen samt historiske citater i bænkene omkring i parken. Foruden dette bliver der også etableret en legeplads og springvand med belysning om aftenen.
Aabenraa Kommune har afsat 12,775 millioner kroner, A. P. Møller Fonden har bevilget 5,6 millioner kroner og Bitten og Mads Clausens Fonden har bevilliget én million kroner til Genforeningsparken. Genforeningsparken er tegnet af Weile Arkitekter, Urban Power og byMUNCH.