31-årig ingeniør vinder international pris for komplekst CCS-projekt

Rambøll-ingeniør Jesper Stuhr Andersen er endnu en gang blevet hædret for sit arbejde med CCS, der kan reducere CO2-udledningen ved hjælp af CO2-fangst og lagring.
Jesper Stuhr Andersen ingeniør fra Rambøll vinder priser på stribe
Det er ikke første gang, Jesper Stuhr Andersen bliver hædret for sit arbejde med CCS. Denne gang vinder han i regi af European Federation of Engineering Consultancy Associations, der har medlemmer i 28 lande.

31-årige Jesper Stuhr Andersen, der tidligere på året blev kåret som Årets Unge FRI-rådgiver 2024, er endnu engang løbet med stor hæder – denne gang i regi af European Federation of Engineering Consultancy Associations (EFCA), der netop har afholdt sin årlige konference i Madrid.

Her vandt den unge Rambøll-ingeniør prisen Future Leader of the Year i kategorien Impact on Climate & Biodiversity. Han modtager prisen for at lede udviklingen af et innovativt CCS-projekt ved Statkrafts forbrændingsanlæg, Heimdal Varmesentral, i Trondheim. Statkraft er Europas største producent af vedvarende energi.

Læs også

Enighed: EU-lande skal samarbejde om CO2-fangst og -lagring

Målet med anlægget er at reducere udledningerne fra affaldet, der forbrændes på Heimdal Varmesentral, med 220,000 ton CO2 årligt, hvilket ville gøre anlægget klimapositivt – det vil sige, at det fjerner flere emissioner fra det globale kredsløb, end det udsender.

Afgørende men udledende

Jesper Stuhr Andersen har en M.Sc. i bæredygtig energi (termisk energi) fra Danmarks Tekniske Universitet (DTU), og har siden 2018 arbejdet på mere end 10 forskellige CO2-fangstprojekter i Danmark, Norge, Sverige, Schweiz, Tyskland og Storbritannien.

Han håber, at erfaringerne fra Heimdal Varmesentral kan hjælpe CCS-industrien med at udvikle sig yderligere.

– I Europa er der næsten 500 forbrændingsanlæg, som i gennemsnit behandler omkring 200.000 ton affald årligt. Disse anlæg er afgørende for, at vores moderne samfund kan fungere, men udleder også betydelige mænger CO2. Disse udledninger kan reduceres med CO2-fangst og lagring, siger han og tilføjer:

Læs også

Unikt testcenter til CO2-fangst åbner – klarer 100 kg om dagen

– Jeg håber, at CCS-industrien kan lære af vores erfaringer og at det kan bane vejen til at opnå store CO2-reduktioner ved at genbruge projektformatet og ingeniørløsningerne på andre projekter.

Omfattende, udfordrende og innovativ

Bjørn Hølaas, direktør for CCUS hos Statkraft, sender roser Jesper Stuhr Andersens vej for at have opnået så omfattende ekspertise i så ung en alder:

– Realiseringen af CCS-projekter er en omfattende, udfordrende og innovativ opgave, som kræver multidisciplinær koordinering, involvering af flere entreprenører og interne og eksterne interessenter.

– Jesper forstår vores projekt og udfordringer, besidder fremragende kommunikationsevner og arbejder konsekvent på en yderst effektiv og struktureret måde, hvilket giver os sikkerhed i projektets kvalitet og ydelser. Når man tager Jespers alder i betragtning, er vi imponerede over hans tekniske niveau og hans evne til at lede et komplekst projekt og et team af ingeniører, der dækker mange forskellige discipliner, aldre og baggrunde, siger Bjørn Hølaas.

Relateret indhold