Limfjordens vande bliver omdrejningspunktet i det kommende Glyngøre Maritime Center, der forventes at stå færdigt til at berige både friluftsfolk, vandsportselskere, motionister, institutioner, besøgende og turister med en række aktivitetsmuligheder centreret på, i og ved vandet.
Det maritime center bliver en del af Glyngøre Havn, der skal udvides med en nyskabende ydermole med fem knudepunkter for rekreative oplevelser på og ved vandet. Samtidig vil molen medvirke til at beskytte det nye havneområde fra Limfjordens ofte vilde vande.
Molen vil også kunne bruges til forskellige større events og arrangementer.
Visionerne for den nye Glyngøre Havn går helt tilbage til 2011 og videre til 2018, hvor Jaja Architects vandt en indbudt konkurrence i samarbejde med Niras.
I vinderprojektet beskriver arkitektvirksomheden det nye outdoorcenter således:
‘Designet giver besøgende mulighed for at opleve havnefronten tæt på, højt over eller nede under overfladen. Det tilbyder områder, der er beskyttet eller fuldt udsat for de naturlige elementer. Designet er markant baseret på kontrasten mellem fjordens vilde side og rolige side.
Ved at sammenlægge havnefunktioner, lystbådehavnsaktiviteter og arkitektoniske indgreb til en sammenhængende helhed er det en integreret del af bølgebryderkonstruktionen. På den ‘vilde’ side rejser bølgebryderens betonkant sig op og slynger sig om bygningen, så trækonstruktionen på den ‘rolige’ side åbner op til lystbådehavnen. Designet giver børn og voksne i alle aldre mulighed for at nyde livet i vandkanten.’
Flemming Eskildsen, Formand for forretningsudvalget i Glyngøre Maritime Center, siger:
– Siden den spæde idé i 2011 er der løbet meget vand i åen. I god dialog og sparring med lokale borgere og interessenter, Skive Kommune og fonde, har vi sammen skabt et rekreativt, maritimt tilbud som favner bredt. Vi er stolte af at have skabt et nytænkende tilbud til alle, som nyder aktiviteter og samvær ved og i vandet.
Den nye mole og de rekreative knudepunkter
Den nye ydermole bliver 250 meter lang med adgang til Limfjorden og vanddybder, der spænder fra 0 til 8 meter. Molen får fem knudepunkter, heraf placeres det ene på land:
Fjordhuset indeholder 204 kvm og giver mulighed for at deltage i rekreative aktiviteter, ligesom der er god plads til forsamlinger, omklædningsfaciliteter, grejopbevaring osv. Det udformes som en klynge af tre huse, bundet sammen af et stort tag. Huset byder på en 360 graders udsigt over Limfjorden, havnen, byen og det øvrige landskab.
Klippebadet ligger tættest på strand og land. Her vil der være minimal indflydelse fra den ‘hårde’ natur, og det vil med sine små vanddybder og beskyttende stensætninger være et ideelt sted for læring og leg. Her kan familier trygt gå på opdagelse i det blå miljø mellem strand og ydermole.
Badepunktet udformes med forskellige rumligheder i og omkring hele huset. På begge sider af molen, nede ved vandspejlet og oppe i højden skabes både læ for vinden, udsigt og ophold i samspil med aktiviteter i vandet. Aktiviteter, som kan udfolde sig på den rolige side mod havnen og den vilde side mod Limfjorden – samt det kolde gys i fjorden og den varme oplevelse i sauna og vildmarksbad.
Fjordhaverne er et mekka for folk, der elsker havets madgaver, ligesom et væld af naturformidlingsaktiviteterne virkelig kommer til deres ret. Fra broanlæg og flydende trædæk kan man besøge tangplantager, muslingefarm og deltage i hummerfangst m.m. Fjordhaverne formes som et amfi-trappelandskab, der folder sig ned ad ydermolen.
Endepunktet markerer indsejlingen til havnen og er ydermolens afslutning, hvor man har vand til tre sider, og hvor vanddybderne er størst. Udformet som en platform, der peger i seks forskellige retninger, tilbyder Endepunktet forskellige oplevelser med og ved vandet. Et afslappende ophold i hængekøje-masten, fiskeri ved kanten eller udspring i vandet.
Stikker spaden i fjorden
Peder Christian Kirkegaard, borgmester i Skive Kommune, siger:
– Centret vil give en række nye muligheder for borgere og foreningsliv i og omkring Glyngøre, ligesom det vil være en magnet for vandsportselskere udefra og på denne måde gøre det ekstra attraktivt at besøge Skiveegnen.
Nu arbejdes der videre med projekteringen i en styregruppe, samtidig med at myndighedsbehandlingen færdiggøres. Udbud af etableringsopgaven forventes at ske i sommeren 2023. Hvis alt går vel, stikkes spaden i fjorden inden udgangen af 2023, så hele anlægget kan indvies og tages i brug i foråret 2025.