2 km støjskærm skal skåne beboere mod farlig vejstøj

Vejdirektoratet opsætter endnu en støjskærm. Denne gang på den nordlige side af Holbækmotorvejen nær Vallensbækvej i Vallensbæk.
Det kan være forbundet med helbredsmæssige konsekvenser at være udsat for støj. Foto: Gettyimages.
Det kan være forbundet med helbredsmæssige konsekvenser at være udsat for støj. Foto: Gettyimages.

Ifølge Verdenssundhedsorganisationen WHO, kan trafikstøj medføre gener og helbredseffekter som kommunikationsbesvær, hovedpine, søvnbesvær, stress, forøget blodtryk, forøget risiko for hjertesygdomme og hormonelle påvirkninger.

Desuden kan støj også påvirke ydeevnen og børns indlæring og motivation.

Tidligere har Vejdirektoratet udvalgt konkrete støjskærmsprojekter, der vil skærme 900 boliger fra vejstøjen.

Læs mere: Støjskærme for 270 mio. kr. skal dæmpe trafikstøjen i 900 boliger

Og i marts blev første spadestik taget til en ny støjskærm langs Holbækmotorvejen i Brøndby, som forventes at reducere støjen med mere end 6 decibel i flere af de nærtliggende boliger.

Læs mere: 1.000 meter støjskærm giver Brøndby-borgere en roligere sommer

Ligeledes for at reducere støjgener fra Holbækmotorvejen opsætter Vejdirektoratet nu også en støjskærm på den nordlige side af motorvejen nær Vallensbækvej i Vallensbæk.

Støjskærmen kommer til at have en samlet længde på omkring 2 km og bliver syv meter høj.

Den bliver placeret bag et fremtidigt autoværn på hele strækningen. Eneste undtagelser er ved broerne ved Horsestien og Store Vejle Å, hvor støjskærmen monteres på sin egen konstruktion ved siden af broerne. På visse steder på strækningen vil det være nødvendigt at rydde beplantning for at få plads til støjskærmen.

Støjskærme af lerjord

De nævnte projekter vil blive opsat på traditionel vis og i traditionelle materialer, men ikke langt ude i fremtiden vil for eksempel støjskærme kunne etableres ved brug af lerjord.

Sidste år gik Vejdirektoratet sammen med Region Hovedstaden DTU og tre private partnere i gang med at teste, om overskudsjord fra byggerier kan bruges til at bygge støjskærme langs motorveje, og ifølge teknisk konsulent i Vejdirektoratet, Jan Aagaard, ligger der heri et kæmpepotentiale:

– I forhold til traditionelle støjskærme, som indeholder beton, stål, aluminium, isolering mm., er der ingen tvivl om, at klimaaftrykket bliver betydeligt lavere ved at opføre med lerjord. Også selvom at der endnu ikke er foretaget en konkret LCA-beregning. Så hvis projektet på DTU som forventeligt falder positiv ud, kan jeg ikke forestille mig andet, end at Vejdirektoratet sætter flere projekter i søen. I første omgang kan det være langs mindre veje, hvor man afprøver løsninger og høster erfaring, inden det udfoldes i større skala.

Læs mere: Står foran gennembruddet: Kalk skal gøre lerbyggeri til en god forretning

I Vallensbæk er støjskærmens endelige design ikke fastlagt, da det afhænger af entreprenørens tilbud.

Projektet forventes at vare til og med november 2023.

Opsætningen af rækken af støjskærme er en del af Infrastrukturplan 2035.

Relateret indhold