På verdensplan forventes aldersgruppen 65 år eller mere at stige til 1,5 milliarder frem mod 2050. Samtidig bliver ældre herhjemme mere ressourcestærke og søger i stigende grad boformer, hvor fællesskabet er i højsæde.
Samlet vil det kræve store ændringer af boligmarkedet og måden, vi bor på i fremtiden, og derfor lancerer Landsbyggefonden nu den internationale idekonkurrence ‘Neighbourhoods for Generations’.
Læs også: Længere i eget hjem – kommune vil udvikle nye boformer for ældre
Det sker i forbindelse med, at København i 2023 er udpeget som arkitekturhovedstad af UNESCO, og med konkurrencen ser Landsbyggefonden frem til at få nyskabende og inspirerende ideer til gavn for hele den almene boligsektor, fortæller konstitueret driftsdirektør, Steen Birkedal:
– Vi står både i samfundet generelt, men også i den almene boligsektor over for nogle store og hidtil usete demografiske udfordringer. Det kræver nytænkning på tværs af både faggrupper og sektorer.
Han tilføjer:
– Den almene boligsektor er et vigtig bidrag til gode byer og samfund og kan vise vejen med flere fleksible boliger og fremtidens byer, hvor mennesker mødes og trives.
Enormt uforløst potentiale
Alle fra arkitekter og byplanlæggere til sociologer og antropologer opfordres til at byde ind med løsninger, og det kan være alt fra design af fællesområder til nye kommunikationsplatforme.
Udgangspunktet skal tages i både fysiske miljøer og social infrastruktur samt to konkrete områder, Høje Gladsaxe og Axelborg, Horsens.
En jury er nedsat af Landsbyggefonden med blandt andre professor Jan Gehl, stadsdesigner i Helsinki Hanna Harris, og stadsarkitekt i Finn Williams. Formanden for juryen er Christian Pagh, direktør og chefkurator for Oslo Architecture Triennale:
Han fortæller, at vores nabolag betyder meget for vores hverdagsliv, men at det er som om, at vi alt for ofte glemmer nabolagets mulighedsrum, både når vi planlægger og organiserer vores byer:
– I mine øjne er der et enormt uforløst potentiale i nabolagets skala for bedre at kunne leve sammen – ikke bare mere bæredygtigt, men også sjovere og dybere liv. Det handler blandt andet om, at det skal være nemmere at dele hverdagens steder og rutiner, siger han og håber, at konkurrencen bliver startskuddet til udviklingen af fremtidens nabolag, som er mere levende, kreative og fællesskabsorienterede end i dag.
Deadline for at indlevere ideer er den 17. februar 2023. Fire vindere udpeges til maj næste år.