Vil omdanne udtjente kølekasser til byggematerialer

En større millioninvestering i et genanvendelsesanlæg skal sørge for, at brugte EPS-produkter genanvendes i Sundolitts eget cirkulære kredsløb. Her får brugt EPS nyt liv som bl.a. byggematerialer
Sundolitt håber at få mere EPS-emballage retur fra forbrugerne, så den kan transformeres til nye 2nd Life byggematerialer.
Sundolitt håber at få mere EPS-emballage retur fra forbrugerne, så den kan transformeres til nye 2nd Life byggematerialer.

Genanvendelse

  • Sundolitts klimastrategi inkluderer hele rejsen fra teknologisk udvikling af råvare til produktion og genanvendelse.
  • Med afsæt i FNs verdensmål #9, #12 og #13 understøtter strategien således bæredygtig vækst forankret i innovation, bæredygtig industrialisering og teknologisk kapacitet, ansvarligt forbrug og produktion, samt en bred klimaindsats, der skal bekæmpe klimaforandringer.

Investeringen i et komplet nyt og moderne genanvendelsesanlæg gør, at Sundolitt mekanisk kan nedbryde indsamlet og brugt EPS. Gennem forskellige ekstruderingsprocesser konverteres den brugte EPS til almindeligt polystyren, som så igen vil blive anvendt som råvare til nye Sundolitt-produkter på koncernens fabrikker.

Ved at have eget cirkulære system og egne genanvendelsesanlæg kan Sundolitt sikre 100 % cirkularitet og fastholde den samme kvalitetsstandard som på fabrikkens øvrige produkter.

EPS er lavet af 2 % polystyren og 98 % luft og er 100% genanvendeligt. Men det ved alt for få forbrugere, og derfor returnerer mange ikke den brugte EPS – f.eks. EPS brugt til termokasser til fragt af madvarer. Det er beklageligt, da hver kilo genanvendt EPS kan reducere miljøpåvirkningen med 5,5 kg CO2 og 30 liter vand.

100 % genanvendeligt

Derfor bejler man nu til kunder indenfor især fødevareindustrien, om hjælp til at rette fokus på returnering af EPS-emballage og dermed være med til at gøre EPS kendt som et 100 % genanvendeligt materiale.

Hos Sundolitt har man længe planlagt udvidelsen af genanvendelsesstrategien. Forberedelserne til etablering af det cirkulære kredsløb har været planlagt længe, og er i fuld gang. Man forventer fuld drift fra årsskiftet, fortæller adm. direktør Henrik Vasylyeva, der vil tage den brugte EPS-emballage fra forbrugeren og transformere dem til nye produkter under navnet 2nd Life.

– Vi har ikke det endelige overblik over, hvor mange tons EPS vi kommer til at genanvende om året. Men vi er ambitiøse og vores kunder bakker op. Udfordringen bliver ikke, hvor mange tons 2nd Life produkter vi kan producere, men mere hvor mange tons brugt EPS emballage, vi kan skaffe, fortæller Henrik Vasylyeva, adm. direktør Sundolitt.

Han forventer dog at flere tusinde tons brugt EPS vil finde vej tilbage til Sundolitts eget cirkulære kredsløb.

Læs mere under billedet…

Det er bl.a. udtjente kølekasser fra nemlig.com, der skal omdannes til nye byggematerialer. Kølekasserne bliver vasket og genbrugt indtil de ikke kan mere, oplyser fødevareleverandøren.
Det er bl.a. udtjente kølekasser fra nemlig.com, der skal omdannes til nye byggematerialer. Kølekasserne bliver vasket og genbrugt indtil de ikke kan mere, oplyser fødevareleverandøren.

Begejstrede fødevarekunder

Tiltaget vækker begejstring hos bl.a. nemlig.com, hvor man hilser Sundolitts bæredygtige initiativ velkommen. Kommerciel direktør Mikkel Pilemand fortæller:

– Når kasserne er udtjente, kan de stadigvæk gøre stor nytte. Takket være Sundolitt sikrer nemlig.com at udtjente termokasser ikke går til forbrænding, men i stedet indgår i Sundolitts eget cirkulære system, hvor materialet genanvendes til produktion af byggematerialer. Det sparer ressourcer og CO2 og er et meningsfuldt partnerskab, der skaber værdi – både for nemlig.com, vores kunder og vores fælles klima.

EPS-produkter med varemærket 2nd Life forventes at nå byggeindustrien i form af isolerende byggematerialer i løbet af 2022.

Relateret indhold