Teknologisk om genbrug i byggeri: “Der mangler et led i kæden”

I dag er det primære fokus på materialer, der kræver minimal forarbejdning, og det begrænser det fulde potentiale for genbrug og genanvendelse, lyder det fra Teknologisk Institut, som anbefaler etablering af genbrugscenter.
Der skal nye typer samarbejder til, hvis vi vil gøre alvor af visionerne om genbrug.
Der skal nye typer samarbejder til, hvis vi vil gøre alvor af visionerne om genbrug.

Den nuværende praksis med primært at fokusere på materialer, der kræver minimal forarbejdning, begrænser det fulde potentiale for genbrug og genanvendelse.

Sådan lyder det fra forretningschef for bæredygtighed på Teknologisk Institut, Lise Lyngfelt Molander, der søger at adressere denne udfordring med en ny udgivelse, som er et såkaldt paradigme for et kommende genbrugscenter.

Læs også: Behovet er der: Mindre renoveringer får egen DGNB-certificering

– Der er mange aktører, både nye og gamle, der arbejder på at øge genbrug. Men der mangler simpelthen et led i kæden, der har som primær funktion at sikre direkte genbrug af byggematerialer, og det er et genbrugscenter, siger Lise Lyngfelt Molander.

Hun forklarer, at udgivelsen af et såkaldt paradigme for et genbrugscenter handler om at opridse lovgivning, perspektiver og dilemmaer, der er forbundet med oprettelsen af et genbrugscenter.

Kræver nye samarbejder

Martha Katrine Sørensen, der er sektionsleder på Teknologisk Institut, ser et stort potentiale i at optimere genbrugsprocesserne for at reducere spild og øge genanvendelsen af materialer.

Læs også: Tre træhuse kæmper om lavemissions-pris

Som projektleder i Grand Solutions-projektet Circue har hun været involveret i at udvikle en digital platform for handel af brugte byggematerialer, som samtidig understøtter bedre bevaring af bygninger:

– Circue-projektet har lært os, at der skal nye typer samarbejder til, hvis vi vil gøre alvor af visionerne om genbrug. Det er for småt og for usikkert, sådan som værdikæden ser ud i dag. Ved at investere i avancerede teknologier og implementere effektive arbejdsgange, kan vi sammen skabe et genbrugscenter, hvor materialer, der tidligere blev sendt til nedknusning eller forbrænding, kan oparbejdes til værdifulde ressourcer.

Mange dilemmaer

Ifølge Martha Katrine Sørensen vil denne tilgang til genbrug ikke kun bidrage til at bevare værdifulde ressourcer til gavn for kloden, men også styrke konkurrenceevnen for genbrugsmaterialer på markedet.

Læs også: Hjælp til kommunerne: “Kan blive frontløbere i grøn omstilling”

Og ved at øge tilgængeligheden af genanvendte materialer, der gennemgår større forarbejdning, kan et genbrugscenter åbne nye muligheder for brug af genbrugsmaterialer inden for forskellige industrier, fra byggeri til indretning, siger hun, men tilføjer:

– Der er mange dilemmaer, hvilket paradigmet også stiller skarpt på. Et genbrugscenter kan se ud på mange måder, så vi ser frem til at samarbejde med interessenter fra industrien og bæredygtighedssektoren for at realisere visionen om en mere bæredygtig fremtid gennem avancerede genbrugsprocesser.

Relateret indhold