Marmormolen har nået toppen – håndværkerne hyldet

AP Ejendomme har sammen med totalentreprenør Pihlkonsortiet netop holdt rejsegilde for den 36 meter høje kontorejendom Marmormolen i Københavns Nordhavn.
Med sine otte etager, når kontorejendommen en højde på 36 meter. Illustration: AP Pension.
Med sine otte etager, når kontorejendommen en højde på 36 meter. Illustration: AP Pension.

Hos AP Pensions datterselskab, AP Ejendomme, glæder adm. direktør Peter Olsson sig over, at opførelsen af Marmormolen, der kommer til at rumme 28.000 m2, nu er kommet så langt, at håndværkernes arbejde er blevet fejret med et rejsegilde:

– Marmormolen er med sine bærende konstruktioner i træ en helt særlig ejendom, som også kræver nogle ekstra kompetencer hos entreprenøren. De kompetencer har Pihlkonsortiet, og deres håndværkere leverer et rigtig godt stykke arbejde, som vi er enormt tilfredse med.

Bygningen forventes at stå klar i 2025. Illustration: AP Pension.
Bygningen forventes at stå klar i 2025. Illustration: AP Pension.

– Nu ser vi frem til det fortsatte arbejde med byggeriet, inden vi i løbet af 2025 kan åbne dørene til et af landets største træbyggerier.

– Vi skal tænke anderledes

Marmormolen er tegnet af Henning Larsen og bliver opført på en 8.800 m2 stor grund.

Ved at bruge træ i stedet for traditionelle betonelementer forventes det, at man kan reducere ca. 4.000 tons CO2 i direkte udledning, samtidig med at træet binder en mængde CO2, der først udledes, når og hvis ejendommen nedtages om op mod 100 år.

Læs også: Et spektakulært byggeri – Nordhavns nye bydel er nået ved vejs ende

– Hvis vi vil sænke CO2-udledningen i byggebranchen, så må vi i branchen kigge på de materialer, vi bruger, når vi opfører ejendomme. Derfor har vi valgt, at Marmormolen primært opføres i massivt træ. For hvis vi skal bidrage til at nå målsætningen i Paris-aftalen om at holde klodens temperaturstigninger på maksimalt 1,5 grader i 2050, så skal der tænkes anderledes, når vi bygger, fortæller Peter Olsson.

Sjælden mulighed herhjemme

Hos Pihlkonsortiet glæder adm. direktør Frank Aarslew-Jensen sig også over fejringen af håndværkernes arbejde:

– Det er sjældent, at der herhjemme er mulighed for at arbejde med træ i en så stor skala, som vi gør med Marmormolen. AP Ejendomme har truffet nogle store beslutninger, som har gjort det muligt, at Marmormolen bliver udført i træ i de bærende konstruktioner.

Der forventes en reduktion på ca. 6.660 ton CO2 på råhuset, og byggeriet stiler efter en DGNB-platin certificering. Illustration: AP Pension.
Der forventes en reduktion på ca. 6.660 ton CO2 på råhuset, og byggeriet stiler efter en DGNB-platin certificering. Illustration: AP Pension.

– Der er ingen tvivl om, at det er et projekt, som er med til at vise andre, at det kan godt lade sig gøre at bygge med materialer, der ellers sjældent bliver brugt på så store projekter. I Pihlkonsortiet ser vi nu frem til at tage hul på næste etape af Marmormolen.

Marmormolen vil bidrage til flere af FN’s verdensmål. Bygningen vil blandt andet bidrage til verdensmålene for sundhed og trivsel, bæredygtige byer og lokalsamfund, ansvarligt forbrug og produktion og partnerskaber for handling.

Relateret indhold