DI: Biogas afgørende for grøn omstilling af industrien

God adgang til gasnettet og en stor produktion af biogas er en nødvendighed, hvis industrivirksomheder med grønne ambitioner skal nå vores fælles klimamål, lyder det i fælles udmelding fra Dansk Industri og Rockwool.
Biogas fra midtjyske leverandører danner nu grundlag for produktionen på to af Rockwools danske fabrikker. Foto: Rockwool
Biogas fra midtjyske leverandører danner nu grundlag for produktionen på to af Rockwools danske fabrikker. Foto: Rockwool

Biogas som overgangsløsning

  • Pr. 1. januar 2020 omstillede Rockwool som en overgangsløsning til naturgas.
  • ? Omstilling til biogas og grøn el fra 1. januar 2021 betyder en reduktion af CO2-udledning fra 2020- 2021 på 59.000 tons.
  • ? Den anvendte biogas produceres lokalt i Midtjylland og er garanteret fri for dyrkede afgrøder.
  • ? Rockwool har foreløbig indgået aftale om levering af biogas for de næste 3 år.
  • Kilde: Rockwool Nordics

Rockwool har de sidste 10 år investeret over 500 mio. kr. i moderniseringen af de danske fabrikker, der har fungeret som testlaboratorie for udviklingen af den nye teknologi. Omlægningen til fossilfrie energikilder er en vigtig milepæl i den grønne satsning, og fra i år producerer de største smelteovne på virksomhedens to danske fabrikker på CO2-neutral biogas. Og vil man have klimaaftrykket ned for de energitunge virksomheder, så er det nødvendigt med politisk fokus på, at der skal være god adgang til den grønne biogas, lyder det fra branchedirektør i DI Energi, Troels Ranis.

– Biogas er helt afgørende for, at en række virksomheder – for eksempel Rockwool – kan gennemføre en grøn omstilling. Derfor bør man sikre, at virksomhederne har adgang til gasnettet, og at der er bliver produceret biogas i tilstrækkelige mængder. Der er store klimagevinster at hente ved at få virksomhedernes produktion over på biogas, men hvis det skal lykkes, er det nødvendigt, at politikerne gør omstillingen mulig, siger Troels Ranis i en pressemeddelelse fra DI og Rockwool.

Høje temperaturer

Grøn omstilling af industrien er nødvendig, hvis Danmark skal nå sit klimamål i 2030 Den danske energiintensive industri er i lighed med Rockwools fabrikker kendetegnet ved produktion ved høje temperaturer – ofte over 1.000 grader. Det er i mange tilfælde vanskeligt at elektrificere disse processer, og derfor er skift fra fossile brændsler til biogas et vigtigt redskab i reduktionen af sektorens CO2-udledninger, lyder det fra direktør i Rockwool Nordics, Frank Larsen.

– Vi mærker en tydelig tendens i markedet mod øgede efterspørgsel efter byggematerialer med lavere CO2-aftryk. Rockwools omstilling til biogas i Danmark betyder, at aktører i byggebranchen nu får adgang til brandsikre isoleringsprodukter med lang levetid og dokumenteret mindre klimaaftryk. Det giver boligejere sikkerhed, når der skal bygges bæredygtigt i Danmark, siger Frank Larsen i pressemeddelelsen.

Hos Rockwool mener Frank Larsen, at de danske industrivirksomheder vil kunne skabe store gevinster for klimaet ved fortsat at have fokus på at tænke klima-målsætninger ind i de energitunge processer.

– Vi er stolte over, at vi yder et bidrag til at mindske CO2-udledningerne fra industrien. Det er ikke bare et vigtigt skridt for os, men for hele sektoren, fordi det viser, at det er realistisk at omstille industriprocesser med meget høje temperaturer til vedvarende energi og derved at nedbringe CO2- udledningen, siger Frank Larsen, administrerende direktør i Rockwool Nordics.

Energitung produktion kræver en omstilling til mere bæredygtige løsninger, og biogas har nu afløst fossile brændsler på flere af Rockwools fabrikker. Foto: Rockwool
Energitung produktion kræver en omstilling til mere bæredygtige løsninger, og biogas har nu afløst fossile brændsler på flere af Rockwools fabrikker. Foto: Rockwool

Relateret indhold