Byggecentre skal gøre bæredygtighed forståelig

Havnens Hænder, XL-Byg Brejnholt, Davidsen Tømmerhandel og Bygma, der tilsammen har 94 byggecentre, skal nu sætte ekstra fokus på den rette formidling af de bæredygtige valg, der ligger i forskellige byggematerialer.
Hvordan bliver byggecentrene bedre til at beskrive og forklare, hvad bæredygtighed er, når det handler om byggematerialer og -metoder? Det skal fire byggecenterkæder nu undersøge. Foto: Lisbeth Holten
Hvordan bliver byggecentrene bedre til at beskrive og forklare, hvad bæredygtighed er, når det handler om byggematerialer og -metoder? Det skal fire byggecenterkæder nu undersøge. Foto: Lisbeth Holten

Fem principper for en bæredygtig bolig

  • – Vælg materialer med lavt klimaaftryk og lang levetid
  • – Vedligehold og genbrug mere
  • – Udnyt pladsen i hus og have bedre
  • – Brug mindre energi, og vælg en grønnere energikilde
  • – Find fælles løsninger, og del mere
  • Kilde: Videncenter Bolius

Når danske boligejere renoverer, bygger om eller bygger nyt, skal de træffe en lang række afgørende valg i forhold til omfang, materialer og æstetisk udtryk. Alle valg har langtrækkende konsekvenser for bl.a. indeklimaet, boligens levetid og energiforbrug – hvilket samtidig gør, at valgene har stor betydning for klimaaftrykket.

Mange danskere affaldssorterer, spiser økologisk og køber tøj i genbrugsbutikken, men når det kommer til byggematerialer og -løsninger, mangler de viden om de mere bæredygtige løsninger.

Den barriere skal nu rives ned, lyder det fra den filantropiske forening Realdania og datterselskabet Videncentret Bolius, der gennem projektet Bo Bæredygtigt har besluttet sig for at støtte de fire byggecentre Havnens Hænder, XL-Byg Brejnholt, Davidsen Tømmerhandel og Bygma, så de kan sætte ekstra fokus på formidling af de bæredygtige valg.

For forbrugernes valg, når de skal bygge nyt eller om, starter ofte i byggemarkedet, og her skal bæredygtighed i forbindelse med byggematerialer nu gøres mere forståelig.

Magnus Henriques, co-founder, Havnens Hænder, siger:

– Det er vores håb, at projektet kan hjælpe os med at udbrede viden om de biobaserede byggematerialer til danskerne. Havnens Hænder er et rent bæredygtigt byggemarked, og vores biogene materialer kan virkelig gøre en forskel. Indtil nu har vores kunder fundet frem til os via artikler og ‘word of mouth’. Vi vil gerne nå alle dem, der vil bygge bæredygtigt, men ikke ved det endnu. Vi vil give dem den korte, let forståelige version af, hvorfor det her er vejen frem, hvis vi skal nå vores mål om at reducere CO2 med 70% inden 2030.

Hannah M. Brejnholt, der er bæredygtighedschef i XL-Byg Brejnholt, tilføjer:

– Med dette projekt vil vi igennem dialog fordre, at så mange byggematerialer som muligt kan blive brugt igen – eller i det mindste genanvendt i nye produkter. Der er masser for os at lære, så det er i høj grad også en læring om dialog, analyser og at tænke anderledes.

Bæredygtighed skal ind på lystavlen

Aktiviteterne bliver rullet ud i de fire virksomheders tilsammen 94 forretninger over hele landet i løbet af 2023. Der vil bl.a. være fysiske arrangementer, en digital videnportal for biobaseret byggeri, animerede film om biobaserede materialer, one-pagers og digitale kampagner på sociale medier, som kan understøtte en god dialog med kunderne og give dem mere viden om bæredygtighed.

– Vi ved, at mange danskere ikke har bæredygtighed i tankerne, når de står midt i et byggeprojekt og skal vælge materialer og løsninger nede i byggecentret. Derfor har vi inviteret landets byggecentre til et samarbejde. Her vil vi sammen undersøge, hvordan vi endnu bedre end i dag kan formidle viden om bæredygtige materialevalg i boligen til flest mulige danskere, siger Kristine Virén, formidlingschef i Videncentret Bolius.

Viden, råd og ny inspiration

En undersøgelse fra YouGov foretaget for Videncentret Bolius og Realdania i 2022 viser, at der er et stort behov for mere oplysning til boligejerne om deres muligheder, når det kommer til at vælge mere bæredygtige byggematerialer.

Tre ud af fire danskere har i mindre grad eller slet ikke viden om bæredygtige byggematerialer. Og to ud af tre har det stort set ikke i tankerne, når de står i byggecentret og skal købe ind til et bygge- eller renoveringsprojekt i deres bolig.

– Der ligger et stort potentiale i at gøre opmærksom på de mere bæredygtige valg, når vi skal renovere eller bygge nyt. Byggecentret er et rigtig godt sted at sætte ind, fordi det er der, de fleste af os søger vejledning om materialer, siger Vera Noldus, projektchef i Realdania, der også har inddraget brancheforeningen Danske Byggecentre i projektet.

– Mange danskere vil en mere bæredygtig livsstil og her er valg af bæredygtige materialer og løsninger en del af det. Derfor er det helt naturligt, at private også søger råd og vejledning om bæredygtige valg i det lokale byggecenter, præcis som de professionelle gør, siger Palle Thomsen, adm. direktør i brancheforeningen Danske Byggecentre.

Indsatsen Bo Bæredygtigt er en del af Realdanias samlede bæredygtighedsindsats og har som mål at levere viden, råd og ny inspiration til danskerne om at bo mere bæredygtigt. Den konkrete indsats drives af Videnscentret Bolius, og aktiviteterne vil sammen med byggecentrene blive evalueret i slutningen af 2023.

Relateret indhold