Zøllner skal levere byggeaffald til anvendelse af genbrugsbeton

Entreprenørvirksomheden har netop indgået en aftale om fremover at levere 'det tunge' genanvendelige byggeaffald til Recycon Elements affaldsmodtagerstation Recycon Recycling.
Ved indgåelse af aftaler udsteder Recycon Recycling et certifikat med et serienummer, der kan anvendes som dokumentation og blive tildelt bonuspoint i DGNB og Svanemærket byggerier.
Ved indgåelse af aftaler udsteder Recycon Recycling et certifikat med et serienummer, der kan anvendes som dokumentation og blive tildelt bonuspoint i DGNB og Svanemærket byggerier.

I 2020 blev den danske betonstandard ændret, og det gav mulighed for at anvende beton med 100 % tilslag af genanvendte materialer.

En mulighed, som virksomheden Recycon Elements har grebet:

På affaldsmodtagerstationen Recycon Recycling indsamles byggeaffald fra andre modtagerstationer over hele landet og omdanner dagligt 100-120 tons byggeaffald – betongrus, tegl, beton, ballast, sanitet, mursten, gasbeton, gipsrester mv. – til knuste materialer, som Recycon Element efterfølgende anvender som erstatning for sten og grus i en særlig udviklet genbrugsbeton sammensat af tilslag bestående af 100 % sekundære råstoffer.

Læs også: Stop! Overforbrug af råstoffer under fortove er unødvendigt

Nu har entreprenørvirksomheden Zøllner indgået en aftale om fremover at levere ‘det tunge’ genanvendelige byggeaffald til Recycon Elements affaldsmodtagerstation Recycon Recycling.

– Vi har indgået aftalen med Recycon Recycling, fordi det er en løsning, der i høj grad understøtter hele dagsordenen med bæredygtighed og grøn omstilling i byggebranchen, siger direktør Karl Johan Zøllner.

– Aftalen betyder også, at vi får rykket den del af vores byggeaffald en tak op i affaldshierarkiet, idet alt, vi afleverer til Recycon Recycling, går til direkte genanvendelse frem for ‘anden nyttiggørelse’, hvor affaldet i dag er kategoriseret hos de eksisterende modtagerstationer. Dette ryk op i affaldshierarkiet kan bidrage til vigtige points til DGNB og Svanemærkede-byggerier samt ikke mindst vores eget miljøregnskab, tilføjer han.

Genbrugsbetonen er verificeret af Teknologisk Institut og Fosroc til at have samme styrke som almindelig beton og de samme anvendelsesmuligheder.

Kan anvendes til mange typer betonelementer

For større virksomheder træder CSRD (bæredygtighedsrapportering) i kraft allerede til næste år, og det forventes, at nye krav vil indebære, at der i nær fremtid skal redegøres særskilt for håndteringen af de enkelte fraktioner ift. affaldshierarkiet.

– Zøllner er med til at vise vejen for andre til i højere grad at arbejde for at genanvende byggesektorens enorme mængder af nedrivningsprodukter, produktionsaffald og restprodukter fra nybyggeri, der alt for ofte blot klassificeres som affald, siger Jens Flade-Rasmussen, direktør i RecyconTM Element og Recycon Recycling.

– I bedste fald ender det som vejfyld, men i virkeligheden skal det betragtes som sekundære råstoffer, der kan anvendes til mange typer betonelementer i byggesektoren, som kan genbruges yderligere efter endt levetid, tilføjer han.

Jens Flade-Rasmussen forventer at have EPD’er på virksomhedens elementer af genbrugsbeton klar i slutningen af juni.

Relateret indhold