Vollsmose: River 200 boliger ned og transformerer Birkeparken

Fyns Almennyttige Boligselskab har lagt en del af Vollsmose i hænderne på et erfarent team, der de næste tre år skal forvandle Birkeparken til et grønt og indbydende sted med skimmelfri boliger.
Området åbnes op med bl.a. nye boligveje og grønne åndehuller med hyggelige opholds- og aktivitetspladser, som indbyder til naboskab og fællesskab. Visualisering: Juul Frost Arkitekter
Området åbnes op med bl.a. nye boligveje og grønne åndehuller med hyggelige opholds- og aktivitetspladser, som indbyder til naboskab og fællesskab. Visualisering: Juul Frost Arkitekter

Renovering af Birkeparken

  • Bygherre: Fyns Almennyttige Boligselskab
  • Helhedsplan: Juul Frost Arkitekter og Ingeniør’ne i samarbejde med bygherre.
  • Bygherrerådgiver: Ingeniørfirmaet Viggo Madsen
  • Totalentreprenør: Nordstern
  • Arkitekt: Erik Arkitekter
  • Ingeniør: OJ Rådgivende ingeniører
  • Landskabsarkitekt: byMunch by- og landskabsdesign
  • Forventet byggestart: Oktober 2023
  • Forventes afsluttet: December 2026
  • Estimeret budget: 547 mio. kr.
  • Omfang: 28.000 kvm, 13 etager, projektet omfatter renovering og ombygning af 60 rækkehuse og 189 lejligheder, ny indretning, etablering af nye køkkener og badeværelser, montering af nye døre og vinduer, renovering af facader, montering af nye facader, nedbrydning, etablering af nye trappe- og elevatortårne, etablering af nye fællesarealer, etablering af nye ventilationsanlæg og nye installationer i bygninger og terræn samt nye udearealer. Derudover omfatter opgaven nedrivning af 200 almene familieboliger og erhvervslokaler.
  • Bæredygtighed: DGNB Sølv
  • Kilde: SMART/Byggefakta

En politisk aftale fra 2018, der tilsiger, at boligområder, der har stået på ghettolisten fire år i træk, skal nedbringe andelen af almene familieboliger til højst 40 % inden 2030, betyder bl.a., at der skal rives 200 almene familieboliger ned i Birkeparken i Vollsmose.

Det arbejde går nu i gang, men samtidig bliver de tilbageværende boliger renoveret og opgraderet med bl.a. nye køkkener, badeværelser døre og vinduer, nye trappe- og elevatortårne, fællesarealer samt ventilationsanlæg.

Læs også: Han skal bringe Vollsmose tættere på borgerne

Bygherre er FAB – Fyns Almennyttige Boligselskab, der sendte den omfattende renovering og ombygning af Birkeparken i udbud i 2022. Valget er faldet på Nordstern som totalentreprenør, der sammen med teamet af rådgivere – Erik Arkitekter, OJ Rådgivende ingeniører og byMunch by- og landskabsdesign – skal stå for det treårige projekt.

De skal forvandle området og de nedslidte boliger med fugt og skimmelsvamp, træk fra døre og vinduer med høje varmeregninger og dårligt indeklima til følge, til Fremtidens Vollsmose med blandede boliger – herunder også ejerboliger – og grønne åndehuller med hyggelige opholds- og aktivitetspladser, som indbyder til naboskab og fællesskab.

Under renoveringsprojektet arbejdes der med både miljømæssige, økonomiske og sociale bæredygtighedstiltag. Efter renoveringen kan Birkeparken certificeres til DGNB Sølv. Visualisering: Juul Frost Arkitekter
Under renoveringsprojektet arbejdes der med både miljømæssige, økonomiske og sociale bæredygtighedstiltag. Efter renoveringen kan Birkeparken certificeres til DGNB Sølv. Visualisering: Juul Frost Arkitekter

Parterne har fra kontraktindgåelse været enige om, at projektet skal have fokus på en mere bæredygtig tilgang til renoveringen – både set fra et miljømæssigt og menneskeligt perspektiv.

– Vi vægter et godt samarbejde gennem hele byggeprocessen. En god løsningsorienteret dialog, korte beslutningsveje og en klar rollefordeling er med til at lette arbejdet og give et værdifuldt forspring, når projektet for alvor går i gang om lidt. Derfor er vi også glade for, at FAB deler vores ønske om at skabe et projekt, hvor vi ‘sidder på samme side af bordet’ fra start, siger Nordsterns group CEO, Torben Modvig.

Sociale bæredygtighedstiltag til gavn for beboerne

Birkeparken er den sidste af FAB’s parker i Vollsmose, der skal renoveres, og kan efter renovering certificeres til DGNB Sølv.

– I FAB ser vi meget frem til at forsætte udviklingen af Vollsmose i samme bæredygtige spor, som vi fulgte i Fyrreparken. Bæredygtigt byggeri er en naturlig del af FAB’s strategi, og vi er derfor glade for at der også i Birkeparken indarbejdes miljømæssige, økonomiske og ikke mindst sociale bæredygtighedstiltag til gavn for vores beboere. Birkeparken kan efter renoveringen certificeres til DGNB Sølv, og det understreger, at vi i projektet har truffet bæredygtige beslutninger, der kommer miljøet og beboerne til gode, siger bestyrelsesformand i FAB, Erling Nielsen.

Renoveringen og ombygningen af Birkeparken forventes at stå færdig ved udgangen af 2026.

Relateret indhold