Opførelsen af Aflandshage Vindmøllepark i det sydlige Øresund blev tilbage i foråret etikkeret som en historisk milepæl for Københavns Kommune af overborgmester, Sofie Hæstorp Andersen (S).
Men nu har historieskrivningen taget en drejning.
På trods af fremskredne aftaler med bl.a. Per Aarsleff har Hofor, Hovedstadsområdets Forsyningsselskab, nemlig valgt at sætte projektet i bero.
Læs mere: De skal designe kæmpe-fundamenter til vindmøllepark ved Amager
Det sker i forlængelse af, at det ikke har været muligt at finde garanti for en fornyet etableringstilladelse, hvorfor Sofie Hæstorp Andersen (S) og resten af Københavns Kommune har set sig nødsaget til at slå bremserne i.
– Vi kan selvfølgelig ikke risikere milliard-store regninger til skatteborgerne, når der ikke foreligger en etableringstilladelse. Og derfor har vi været nødsaget til at trække støtten til projektet, fortæller hun.
Snubletråd og flagermus
Etableringstilladelsen for Aflandshage Vindmøllepark blev annulleret tilbage i juli, da Energiklagenævnet fandt hold i klager fra Danmarks Naturfredningsforening om manglende tællinger af flagermus i området.
Da resultatet af denne tælling ikke ville have indflydelse på opførelsen af havvindmøllerne, havde man fra Hofors side planlagt at gennemføre undersøgelsen sideløbende med fremstillingen af havvindmøllerne, og inden de skulle sættes i drift.
Desuden ville resultatet heraf betyde, at der kunne opstå perioder, hvor møllerne skulle pauses af hensyn til flagermusbestanden.
Læs også: Nu indvies Københavns nye, frodige åndehul
Men Energiklagenævnet gav klager ret i, at disse tællinger skulle foregå inden en eventuel etableringstilladelse kunne udstedes, og derfor blev den oprindelige tilladelse fra efteråret 2022 ophævet.
Projektet, der har kostet Hofor i omegn af 500. mio. kroner, har været under planlægning siden 2016, og processen har indtil videre givet anledning til et opråb fra den primære aktør.
– Erfaringerne fra Aflandshage-projektet bekræfter behovet for at kigge de samlede myndighedsprocesser i vindmølleprojekter igennem. Vi har i vores projekt oplevet snubletråde, der gør, at vi sætter et ellers klar-og-parat projekt helt i bero, fortæller Susanne Juhl, bestyrelsesformand for Hofor.
Stopklods for klimaplan
Opstillingen af de 26 havvindmøller var planlagt som en integreret del af Københavns Kommunes Klimaplan 2025, hvor disse skulle medvirke til at indfri kommunens målsætning om CO2-neutralitet som et af de få projekter, der kunne realiseres inden 2030.
De 220 meter høje møller skulle med en samlet effekt på 300 MW producere strøm til omkring 300.000 husstande og var også tænkt som et led i Ørsted og Hofors tentative aftale om “Power to X”.
Læs også: Rambøll vinder milliard-kontrakt i Norge – den største nogensinde
For overborgmester, Sofie Hæstorp Andersen (S), er vindmølleparker et bærende led i den grønne omstilling, og derfor ser hun også et behov for at forbedre vilkårene for disse.
– Vi skal selvfølgelig tage hensyn til naturen og respektere klageprocesser, men setuppet må kunne indrettes, så man ikke skal syv år og adskillige hundrede millioner kroner hen i planlægningen, førend det viser sig, at nogle flagermus står i vejen for det største grønne tiltag i Københavns historie, fortæller hun.
Kalder på forbedring
Ophævelsen af etableringstilladelsen har resulteret i uforudsete konsekvenser for Hofor.
De har nu fået til opgave at opdatere deres miljøkonsekvensrapport, med ny høring og risiko for helt nye klager med fokus på andre aspekter, der i sidste ende kan udskyde projektet yderligere.
Hofor har indtil videre brugt i omegn af 500 mio. kroner i udviklingen af Aflandshage Vindmøllepark, og dette beløb forventes nu nedskrevet for indeværende regnskabsår.
Situationen vil ifølge Hofor tilmed være med til at reducere deres muligheder for at udvikle andre grønne energiprojekter inden for den nærmeste rum tid.
Læs også: Klimatilpasning: 10 år foran USA – efterspørger danske løsninger
For nuværende fortsætter forsyningsselskabet den efterspurgte tælling af flagermus i området, hvorefter man afventer de kommende beslutninger om myndighedstilladelserne.
– Vi sætter nu investeringen i Aflandshage-projektet i bero. Projektet vil blive opgivet helt, medmindre det i den nærmeste tid viser sig muligt at fortsætte projektet i en anden form, siger Susanne Juhl, bestyrelsesformand for Hofor.
For at undgå lignende situationer i fremtiden opfordrer Sofie Hæstorp Andersen (S) til, at de relevante aktører, herunder Klimaministeriet, Energistyrelsen, Energiklagenævnet og branchen centrale parter sætter sig sammen og får kigget på nogle mulige løsningsmodeller for kommende vindmølleparker.