Vindere af Realdania-projekt er fundet

Lendager Arkitekter, Arkitema Architects og Orbicon har sammen vundet "Boligliv i balance"-projektet, der skal rette op på Vollsmose og Værebro Parks omdømmer.
Værebroparken er udgangspunktet for et nyt projekt, hvor der blandt andet skal kigges på, hvordan sociale boligområder kan knyttes bedre sammen med den øvrige by. Foto: Colourbox.
Værebroparken er udgangspunktet for et nyt projekt, hvor der blandt andet skal kigges på, hvordan sociale boligområder kan knyttes bedre sammen med den øvrige by. Foto: Colourbox.

Ghettoer. Det er den normale betegnelse for boligområder som Vollsmose og Værebro Park. De forbindes ofte med arbejdsløshed, kriminalitet og sociale udfordringer, og nu gøres der et nyt forsøg på at bryde den negative identitet, og det bliver Lendager Arkitekter, Arkitema Architects og Orbicon, der skal løfte opgaven på arkitektur- og planlægningssiden.

Sammen skal de nu udvikle nye tilgange til arbejdet med strategisk byplanlægning og arkitektur i udsatte boligområder, og det vil ske med udgangspunkt i netop Værebro Park i Gladsaxe Kommune og Vollsmose i Odense Kommune. Her skal anbefalingerne til konkrete fysiske forandringer være med til at pege på generelle anbefalinger, der kan udvikle og fremtidssikre de almene boligområder.

Det er fantastisk, at vores partnerskab nu kan være med til at skabe ny viden om, hvad der virker, hvis vi skal forbedre vilkårene i udsatte boligområder. Vi har en ambition om at finde de greb, der virker, tænke nyt og skabe løsninger sammen med andre.

Karin Søjberg Holst Borgmester, Gladsaxe Kommune

I Gladsaxe Kommune ser man frem til nye bud på, hvordan de fysiske rammer i Værebro Park kan komme til at understøtte en ny vej for området.

– Det er fantastisk, at vores partnerskab nu kan være med til at skabe ny viden om, hvad der virker, hvis vi skal forbedre vilkårene i udsatte boligområder. Vi har en ambition om at finde de greb, der virker, tænke nyt og skabe løsninger sammen med andre, har borgmester i Gladsaxe Kommune, Karin Søjberg Holst, tidligere udtalt om projektet.

Fysisk adskilte boligområder

Det er Realdania, der sammen med de to kommuner og boligorganisationerne i de berørte områder står bag projektet, og i projektbeskrivelsen anføres det, at boligområderne både er mentalt og fysisk adskilt fra den omkringliggende by, og Boligliv i balance-projektet vil derfor forsøge at bygge ovenpå og supplere de igangværende indsatser og virkemidler for at bedre forholdene i de udsatte boligområder. Projektet har tre omdrejningspunkter, som er henholdsvis det fysiske, sociale og organisatoriske niveau, og Lendager, Arkitema og Orbicon kan nu kaste sig over opgaven med at vurdere det arkitektur- og planlægningsmæssige potentiale i boligområderne.

Realdania støtter projektet med fire millioner kroner, Gladsaxe Kommune med en halv million, DAB med en halv million og Odense/Vollsmose med en million.

Læs mere om Boligliv i balance her.

Relateret indhold